Külföld

A fehér egyetemisták kirekesztése ellen tiltakozik a neves író, Jordan Peterson

Hazug akadémikusok

Lemondott professzori rangjáról a Torontói Egyetem ismert kutatója, Jordan B. Peterson. A kanadai akadémikus döntését azzal magyarázta, hogy a faji egyenlőség ideológiái lerombolják az egyetemi kutatás és szólásszabadság intézményeit.

A fehér egyetemisták kirekesztése ellen tiltakozik a neves író, Jordan Peterson
Jordan Peterson
Fotó: Gage Skidmore/Wikimedia Common

A National Post című lapban megjelent írásában arról számol be, hogy sok olyan tehetséges, heteroszexuális, fehér férfi végzős hallgatója volt, akiknek bőrszínük és szexuális orientációjuk miatt semmi esélyük sincs arra, hogy kutatói pozíciót kapjanak. Ezért a nyugati egyetemeken bevezetett inkluzivitás- és diverzitáskvóták a felelősek, írta a kanadai szerző. Peterson elmondta, mivel nincs elegendő képzett kisebbségi jelentkező, a kvótákat alulképzett jelentkezők felvételével teljesítik.

Úgy fogalmazott, ezzel feladatuk elvégzésére teljesen képzetlen kutatók generációját nevelik most fel. Beszámolt arról is, hogy sok esetben a kvóták haszonélvezői már az elsőéves anyaggal is képtelenek megküzdeni. Ilyen helyzetekben viszont ahelyett, hogy objektíven felmérnék képességeiket, a tananyag rasszizmusára hivatkoznak. Peterson a progresszív ideológiáknak meghajló akadémikus társait hazugoknak nevezte, és megvádolta őket azzal is, hogy tanítványaikat is hazugságra nevelik. A kanadai akadémikus szerint viszont aki szelet vet, vihart arat. És a szél kezd feltámadni.

Kapcsolódó írásaink

A liberális külpolitika hibája az ukrán válság

ĀElkerülhető lett volna az ukrán konfliktus, ha az Egyesült Államok és európai szövetségesei a nagyhatalmi gőg, a vágyálmok és liberális idealizmus helyett inkább a realizmusra támaszkodtak volna – állítja Stephen M. Walt, a Foreign Policy újságírója