Külföld

A liberális külpolitika hibája az ukrán válság

Elkerülhető lett volna az ukrán konfliktus, ha az Egyesült Államok és európai szövetségesei a nagyhatalmi gőg, a vágyálmok és liberális idealizmus helyett inkább a realizmusra támaszkodtak volna – állítja Stephen M. Walt, a Foreign Policy újságírója.

Walt úgy foglalja össze a probléma gyökerét, hogy liberalizmus alapvetően tévesen tekint a világpolitikára, az országokat „rossz” és „jó” csoportba sorolja, és úgy fogja fel, hogy minden konfliktus miatt a „rossz” országok, diktátorok és egyéb nem liberális szereplők a felelősek, a konfliktus megoldása pedig ezek megbuktatása, eltávolítása.

A Szovjetunió összeomlása után a nyugati elitek pont ez alapján úgy gondolták, hogy el kell terjeszteni a liberális demokráciát a világon. Ugyanezen logika mentén folytatta le az Egyesült Államok a NATO keleti bővítését anélkül, hogy figyelembe vette volna Oroszország mint nagyhatalom helyzetét – teszi hozzá Walt. Habár Nyugaton általában egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnököt teszik felelőssé a kialakult válságért, a valóságban a Nyugat legalább annyira felelős Walt véleménye szerint.

A NATO folyamatos bővítése provokálta ki Oroszország válaszát, ami a Krím félsziget elcsatolása volt. A cikk összefoglalása szerint a jelenleg kialakult helyzetben a legreálisabb forgatókönyv Ukrajna számára az, hogy el nem kötelezett ország maradjon. Továbbá amíg az Egyesült Államok politikusai nem vonják le a kényelmetlen, de létfontosságú tanulságokat, addig hasonló válságokba fognak ütközni.

Röviden

Az ukrajnai polgárháború kiújulását provokálhatja ki Joe Biden amerikai elnöknek az a kijelentése, hogy az orosz bankokat eltiltják a dollárban végrehajtott tranzakcióktól, ha Oroszország fellépne Ukrajna ellen – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Berlinben német hivatali partnerével, Annalena Baerbockkal megtartott közös sajtókonferenciáján kijelentette, csak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tervezett találkozása után derülhet ki, lehetséges-e békés megoldás az ukrán határon kialakult helyzetre.
 

Nagy a fegyveres konfliktus kirobbanásának veszélye az orosz–ukrán határon, és az Európai Unió komolyan veszi ezt a fenyegetést – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, Mélanie Joly kanadai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
(DD)

Kapcsolódó írásaink