Külföld

Megtámadtak egy határőrt a lengyel-fehérorosz határon

Kővel fejbe dobtak fehérorosz oldalról egy, a fehérorosz határon szolgálatot teljesítő lengyel katonát, akit kórházba szállítottak - közölte csütörtökön a Twitter-oldalán a lengyel határőrség.

Megtámadtak egy határőrt a lengyel-fehérorosz határon
Egyre szigorúbban védik a lengyel–fehérorosz határt
Fotó: AFP/NurPhoto/Maciej Luczniewsk

A tájékoztatás szerint előző nap 38 személy kísérelte meg illegálisan átlépni a lengyel-fehérorosz határt. Mielnik térségében egy külföldi állampolgárokból álló 30 fős csoport a fehérorosz biztonsági erők támogatásával erőszakosan próbált áttörni a határon, de a lengyel határőrök elfogták őket. Iraki, guineai, pakisztáni, szíriai és indiai állampolgárokról van szó.

Az elmúlt évben a lengyel határőrség 39 700 illegális határátlépési kísérletet regisztrált a fehérorosz határon. 2019-ben csak 122 ilyen próbálkozást észleltek. A lengyel hatóságok szerint jelenleg mintegy 4-5 ezer, az Európai Unióba bejutni szándékozó illegális bevándorló tartózkodhat Fehéroroszországban.

2020. december 1. és 2022. március 1. között tilos a tartózkodás a fehérorosz határ menti lengyel körzetekben. A rendelkezés a Podlasiei vajdaság  115 és a Lublini vajdaság 68 helységére terjed ki.
 

Kapcsolódó írásaink