Külföld

Beintett a románoknak az Európai Unió Bírósága

Az Európai Unió Bírósága elutasította Romániának a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés részleges nyilvántartásba vételét jóváhagyó európai bizottsági döntés miatt benyújtott fellebbezését - erről az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága tájékoztatott csütörtökön.

Beintett a románoknak az Európai Unió Bírósága
Az uniós bíróság ezúttal kiállt az őshonos nemzeti kisebbségek ügye mellett (Képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Mónus Márton

A Minority SafePack nevű kezdeményezés arra irányul, hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.

Az Európai Bizottság 2017. március 29-i határozatával vette részlegesen nyilvántartásba a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést, Románia pedig 2017 júniusának végén a határozat megsemmisítése iránti keresetet terjesztett elő. Az Európai Unió Törvényszéke 2019. szeptember 24-i határozatával Románia keresetét elutasította, ezt követően Románia fellebbezést nyújtott be az uniós bírósághoz.

Az uniós bíróság csütörtökön kihirdetett, másodfokon meghozott ítéletében Románia fellebbezését ismételten elutasította és helybenhagyta a törvényszék korábbi döntését, valamint megerősítette az uniós bizottságnak a kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló határozatát.

A bíróság kimondta: a törvényszék helyesen ítélte meg, hogy a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, valamint a kulturális és nyelvi sokszínűség támogatását, mint az Unió értékeit és céljait, az Európai Uniónak figyelembe kell vennie fellépései során a kezdeményezés által érintett területeken. Ami azt jelenti, hogy a kezdeményezés uniós bizottsági nyilvántartásba vétele nem volt jogellenes.

Az uniós bíróság tájékoztatása szerint azonban az Európai Bizottság a bejegyzés ellenére nem köteles jogszabály megalkotását kezdeményezni az ahhoz szükséges számú aláírás összegyűjtése esetén sem.

Az Európai Bizottság a nyilvántartásba vételt követően, már 2021 január közepén közölte, hogy nem irányoz elő új jogi aktusokat a Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatban, mivel a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása elégséges a kezdeményezés céljainak támogatásához. A Minority SafePack kezdeményező bizottsága 2021 március végén ezért eljárást indított az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság elutasító döntése ellen.

Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti (EP-) képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, a Minority Safepack kezdeményezés koordinátora az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében „fontosnak és bátorítónak” nevezte, hogy az uniós bíróság a kezdeményezőknek adott igazat a kisebbségek jogai és a kulturális és nyelvi sokszínűség támogatása kapcsán.

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az uniós bíróság szintén a kezdeményezők javára dönt az Európai Bizottságnak a jogalkotást elutasító határozta ellen indított semmisségi eljárás során. Ezáltal arra kényszeríthetik az uniós bizottságot, hogy újraértékelje eredeti döntését, miszerint nem javasol jogalkotást a Minority Safepack javaslati alapján - tette hozzá Vincze Loránt.