Külföld

Deutsch: A kettős mérce és a politikai zsarolás gyakorlata rombolja az alapvető európai értékeket

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Emmanuel Macron francia elnök ismertette a francia soros elnökség programját. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője felszólalásában emlékeztetett: a kettős mérce és a politikai zsarolás gyakorlata rombolja az alapvető európai értékeket, tudatta a Fidesz EP-frakciója lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Deutsch: A kettős mérce és a politikai zsarolás gyakorlata rombolja az alapvető európai értékeket
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Elvárjuk az Európai Unió Tanácsának soros francia elnökségétől, hogy hagyjon fel a kettős mérce és politikai zsarolás alkalmazásával, ezek tisztességtelen, tiszteletlen, és jogellenes eszközök, amelyek súlyosan rombolják az európai értékeket - jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz uniós parlamenti delegációjának vezetője szerdán Strasbourgban.

Az elnökségi programot bemutató európai parlamenti vita kapcsán a képviselő kiemelte: a program az Európai Unió jövője és a magyar nemzeti érdekek szempontjából biztató és aggodalomra egyaránt okot adó elemeket tartalmaz - jelentette ki Deutsch Tamás. Egyben felhívta a figyelmet arra: nem szabad, hogy a francia elnökség azt a hibát kövesse el, hogy mindent vitát politikai és ideológiai kérdésnek tekint, mint ahogyan például a koronavírus elleni vakcina megítélése sem az orvosi hatékonyság szempontjából történt az Európai Unióban.

„Hónapokon át folyt a keresztes hadjárat - a legostobább ideologizálás alapján - a kínai és az orosz vakcinákkal szemben, megakadályozták, hogy európai polgárok időben beoltathassák magukat” - tette hozzá a Fidesz politikusa.

Deutsch Tamás arra is kitért, hogy „a francia elnök néhány éve még a leghevesebben támadta azokat a tagországokat, amelyek az illegális migráció ellen küzdve törvényes és határozott eszközökkel védték meg határaikat.”

„Macron most elnökségi programjában hangsúlyozza a külső határok megvédésének fontosságát” - emelte ki.  

A Fidesz uniós parlamenti delegációjának vezetője szerint tragikus a francia elnökség megközelítése a szuverenitással kapcsolatban, mivel a nemzeti szuverenitást európaira akarja felcserélni. „Ez a mi európai értékekből építkező felfogásunkkal szembemegy, elfogadhatatlan. Azonban a külső szuverenitás, az erős tagállami szuverenitásra épülve, fontos tényező, mert az EU így lehet biztonság- és energiapolitikai szempontból fontos tényező” - hívta fel a figyelmet.

Deutsch Tamás megállapította: Emmanuel Macron beszéde követte az elmúlt években mutatott politikai magatartást, vagyis a progresszív európai pártcsaládoknak hízelegve beszélt a jogállamiság fontosságáról, de mások „ledózerolása” helyett a párbeszédre helyezte a hangsúlyt. „Lehet valamiről másképpen gondolkodni, de erről tárgyalni kell, elképzelhetetlen, hogy a különböző vélemény önmagában retorziót váltson ki” - fogalmazott.

A környezetvédelemmel kapcsolatban Deutsch Tamás kiemelte: atomenergia nélkül nem lehetséges az ambiciózus klímavédelmi célkitűzések elérése. Leszögezte: nem ideológiai, hanem kizárólag technológiai kérdés, hogy melyik energia-előállítási forma fenntartható és megfelel a zöldpolitikának. A program gazdasági elemeivel kapcsolatban elmondta, hogy ezeket az elképzeléseket - a digitalizálás erősítését, az erőteljes európai befektetéspolitikát, az EU gazdasági súlyának erősítését - Magyarország teljes mellszélességgel támogatja, amennyiben ezek konkrét megoldásokkal szolgálnak.

Macron: Az EU-ban párbeszédet kell folytatni 

Az Európai Unióban „párbeszédet kell folytatnunk a jogállamiság védelme érdekében, mivel az közös történelmünk gyümölcse, és meg kell győzni azokat, akik eltávolodtak tőle” - jelentette ki Emmanuel Macron Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az államfő az EU Tanácsának féléves soros elnökségét ellátó Franciaország terveit bemutatva hangsúlyozta: „nem gyökeresedhet meg az a nézet Európában, hogy a jogállamiság Brüsszel találmánya”.

„A jogállamiság elleni támadás mögött ideológiai harc áll, amelyet különböző tekintélyelvű hatalmak támogatnak. Amennyiben a jogállamiságnak vége, az önkény veszi át az uralmat” - tette hozzá.

Macron azt hangoztatta, hogy új küzdelmet kell indítani az európai értékek megszilárdítására. Mint mondta, szorgalmazni fogja, hogy az abortuszhoz való jog és a környezet védelme bekerüljön az EU Alapjogi Chartájába.

A francia elnök jelezte, hogy Lengyelországot februárban hallgatják meg az uniós tagországok miniszteri tanácsában a jogállamiságot érintő 7-es cikk szerinti eljárással kapcsolatban, Magyarországot pedig márciusban.

A biztonságpolitika és a migráció kérdésére térve Macron elmondta: a soros francia elnökség folytatni fogja a schengeni térség reformját „a külső határaink védelme” és a „kormányközi gyorsreagálású erők” kialakítása céljából. Szerinte a migránsokkal szolidárisan kell fellépni, és a közös befogadást kell ösztönözni.

Azt is hangsúlyozta, hogy az EU-nak új szövetséget kell kialakítania az afrikai országokkal a migráció kezelésének érdekében. Ezzel kapcsolatban Franciaország csúcstalálkozót szervez a jövő hónapban. Felhívta a figyelmet egy új stabilitási és biztonsági megállapodás kidolgozásának fontosságára a NATO-val, Oroszországgal szemben, de egyúttal „őszinte és szükséges” párbeszédre szólított fel Moszkvával.

„Kontinensünk biztonságának oszthatatlannak kell lennie. Az európaiaknak meg kell határozniuk a saját biztonsági normáikat, és biztosítani ezek tiszteletben tartását” - emelte ki. A nyugat-balkáni bővítéssel összefüggésben hangsúlyozta: „világosabb perspektívát kell nyújtani a szóban forgó országoknak, az EU nem fordíthat hátat nekik”.

Kapcsolódó írásaink