Külföld

Sassolira emlékeztek az uniós parlamentben

Ma választja új elnökét a testület

Az Európai Parlament (EP) január 11-én elhunyt elnöke, David Sassoli emléke előtt tisztelegtek tegnap a képviselők a testület idei első plenáris ülésnapján.

Az eseményen felszólalt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Emmanuel Macron francia elnök, valamint a frakcióvezetők is. Charles Michel úgy fogalmazott: egy olyan embert veszítettünk el, aki mindig a nagy célokra vetette tekintetét, és sosem adta fel a társadalmi igazságosság és szolidaritás gondolatát. A soros uniós elnöki tisztséget betöltő Franciaország elnöke pedig azt mondta, Sassoli egy olyan Európát képzelt el, amelynek az egység jelenti az erejét.

Az uniós bizottságot vezető Ursula von der Leyennek tegnap karanténba kellett vonulnia, miután sofőrje pozitív koronavírustesztet produkált, ezért nem vett részt a strasbourgi plenáris ülésen. A testület ma választja meg új elnökét, a jelölteket szintén a tegnapi ülésen mutatták be. Az Európai Néppárt a máltai Roberta Metsolát, míg a konzervatívok és reformisták frakció a lengyel Kosma Zlotowskit jelölte a posztra.

Kapcsolódó írásaink