Külföld

Gender-és LMBTQ-lobbit, illegális migrációt támogató elnököt választott az EP

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Gender-és LMBTQ-lobbit, illegális migrációt támogató elnököt választott az EP
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP

A máltai európai parlamenti képviselőt abszolút többséggel, 458 szavazattal, a szavazás első fordulójában választották meg. A Zöldek jelöltje a német Alice Kuhnke 101, az Európai Baloldal aspiránsa a spanyol Sira Rego 57 szavazatott kapott. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció kandidátusa, a lengyel Kosma Złotowski kedden reggel visszalépett a jelöltségtől. A testület 705 képviselőjéből 616-an adtak le érvényes szavazatot.

Az európai néppárt máltai képviselőnője a gender-és LMBTQ-lobbi, az illegális migráció következetes támogatója - hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ közösségi oldalán közzétett elemzésében. Már 2013-ban egy uniós cselekvési tervet javasolt a gender-kérdések vonatkozásában. A közelmúltban pedig felemelte hangját a lengyel LMBTQ-zónákkal szemben is, követelve az uniós források megvonását az érintett régióktól - tették hozzá.

A migráció terén Metsola az elmúlt években többször javasolta az illegális migránsok tagállamok közötti szétosztását: nem az erős külső határvédelmet, hanem az kontrollálatlan bevándorlást támogatja.

A képviselőnő jogállamisági kérdésekben is aktív. 2018-ban a Néppárt „árnyék-jelentéstevője” volt az úgynevezett Sargentini-jelentésnek, mely Magyarország vonatkozásában a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kérte a Tanácstól. Jellemző, hogy a jelentés kapcsán a máltai politikus a külföldről finanszírozott politikai NGO-k iránti aggodalmának adott hangot - emelte ki az Alapjogokért. 

A politikus tevékenységét a botrányok sem kerülték el az elmúlt években: néhány éve azzal vádolták, hogy több ezer eurót szabálytalanul költött el az európai parlamenti költségtérítéséből.

Összességében elmondható, hogy Metsola ideális jelölt a balliberális-zöld többségű Európai Parlament elnöki székébe a balra tolódó Európai Néppárt részéről: új pozíciójában várhatóan folytatni fogja a migrációpárti, föderalista, a tagállami érdekekkel szembemenő politikát, mely kritikátlanul kiszolgálja a brüsszeli LMBTQ-lobbi érdekeit is.

Kapcsolódó írásaink