Külföld

Járóka Lívia visszalép az EP alelnökjelöltségtől

Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökválasztásának második fordulójában visszalépett az alelnökjelöltségtől Roberts Zile, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelöltjének javára - tájékoztatott kedd délutáni sajtóközleményében a Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja.

Járóka Lívia visszalép az EP alelnökjelöltségtől
Járóka Lívia hivatalosan is az Európai Parlament alelnökjelöltje
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A fideszes EP-képviselők az ECR jelöltjét támogatják annak érdekében, hogy az európai demokratikus jobboldalnak legyen képviselete az Európai Parlament vezető testületében - olvasható a közleményben.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője kedd délután úgy nyilatkozott, hogy sikerként könyvelik el, hogy el tudták érni Járóka Lívia jelölését az alelnöki tisztségre, annak ellenére, hogy a képviselőcsoport 2021 márciusa óta nem tartozik politikai frakcióhoz az EP-ben, miután kilépett az Európai Néppártból.

Járóka Lívia a szükséges számú képviselői ajánlást jóval meghaladva nyerte el jelöltségének támogatását - hangsúlyozta. Mint fogalmazott, Járóka nemcsak hogy női jelölt, de 2017 óta az EP történetének első roma származású alelnöke. Kiemelte, hogy "Járóka Lívia alkalmassága, rátermettsége, tudása hozzájárul ahhoz, hogy a roma társadalom képviseltetve legyen az uniós politika színpadán is".

Deutsch Tamás akkor jelezte azt is: bár nem esélytelen, hogy Járókát újra alelnöknek választják, a parlamenti matematika szabályai alapján nagyobb annak a valószínűsége, hogy nem kap kellő támogatást.

Az Európai Parlament minden választott tisztségét - azaz az elnöki, alelnöki, kvesztori, bizottsági elnöki és alelnöki, küldöttségi elnöki és alelnöki pozíciókat - két és fél évente újítják meg, azaz egyszer az ötéves jogalkotási időszak kezdetekor, egyszer pedig a ciklus félidejében. A tisztséget betöltők mandátuma egyszer meghosszabbítható. A testület elnökének a néppárti Roberta Metsolát választották kedden délelőtt. Az alelnökökről még kedden szavaznak.

Kapcsolódó írásaink