Külföld

Berlin kész a komoly párbeszédre, Moszkva Washingtonra vár

Baerbock segítséget ajánlott Kijevnek a kibertámadás felderítésére

Az orosz–ukrán konfliktus diplomáciai megoldására szólított fel Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Berlin kész a komoly párbeszédre, Moszkva Washingtonra vár
Annalena Baerbockot Dmitro Kuleba külügyminiszter is fogadta Kijevben
Fotó: AFP

A zöldpárti politikus tegnap Kijevben tárgyalt Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel. Indulása előtt újságíróknak azt mondta, Németország kész komoly párbeszédet folytatni azokról „a kölcsönös megállapodásokról és lépésekről, amelyek nagyobb biztonságot jelentenek mindenkinek Európában, beleértve Oroszországot is. Kiemelte, hogy a szuverenitás kérdésében nem lehet kompromisszumot kötni.

Dmitro Kulebával folytatott tárgyalása után a német miniszter elmondta, felajánlotta a szövetségi információbiztonsági hivatal szakértőinek segítségét, hogy felderítsék, kik állnak az ukrán kormány weboldalait ért kibertámadás mögött, amellyel Kijev Moszkvát vádolja. Baerbock tegnap este Ukrajnából Oroszországba utazott, ahol ma Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ismét arról beszélt, hogy a kapcsolatok megszakításához vezetnek az Oroszország, különösen az orosz vezetés ellen tervezett amerikai szankciók. Peszkov a CNN amerikai hírtelevízióban vasárnap sugárzott interjúban ugyanakkor kiemelte, hogy Moszkva nem tart a büntetőintézkedésekről. Azon véleményének adott hangot, hogy a NATO konfrontációs fegyverként működik, és nem a békét és stabilitást szolgálja, mivel a katonai szövetség Oroszország határai felé araszol. Peszkov ezt követően hétfőn Moszkvában újságíróknak azt mondta, Moszkva reméli, hogy még a héten megkapja Washington válaszát a biztonsági garanciaigényére.

Oroszország egyébként februárban közös hadgyakorlatot tart Fehéroroszországgal. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tegnapi tájékoztatása szerint a gyakorlatokat az ország nyugati és déli határai mellett tartják majd.

Visszatért hazájába Petro Porosenko

Néhány héttel a meggyanúsítását követően visszatért Ukrajnába Petro Porosenko korábbi ukrán elnök – írta meg a távirati iroda. A politikus – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője – hétfőn Varsóból érkezett a kijevi Zsuljani repülőtérre, ahol néhány száz híve fogadta. A repülőtéren várták őt az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai is. Petro Porosenko egyenesen a Pecserszk kerületi bíróságra ment, ahol a bíróság dönteni fog arról, letartóztatásba helyezi, vagy szabadlábon védekezhet. A volt ukrán államfőt tavaly december 20-án gyanúsította meg a DBR hazaárulással és terroristaszervezetekkel történő együttműködéssel. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

Lavrov nem tűri a NATO-t Ukrajnában

ĀOroszország szerint a Donbaszban zajló konfliktus a 2014-es „alkotmányellenes államcsíny” eredménye, és Kijev továbbra sem teljesíti a minszki egyezményt