Külföld

Újabb menesztések Nazarbajev köreiben

Kazah zavargások

A kazah főügyészség szombaton közölte, hogy a múlt heti zavargásokban 225 ember holttestét szállították a halottasházakba, közöttük tizenkilencen a biztonsági erők tagjai voltak – jelentette az MTI. Százhetvenöten kórházba szállítás után haltak meg.

A zavargásokban az ügyészség szerint több mint 4300-an sebesültek meg, közöttük majdnem 3400-an a rendvédelmi erők tagjai voltak. Az ügyészségen 546 ügyben folyik eljárás, 44 esetben terrorizmus, 34 esetben tömeges rendzavarás, 15 esetben emberölés vádjával.

A helyi hatóságok szombaton arról is beszámoltak, hogy menesztették Nurszultan Nazarbajev volt kazahsztáni elnök két vejét két energetikai cég éléről. Dimas Doszanov a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat éléről távozott, Kajirat Saripbajevet pedig a QazaqGaz gázszállító cég elnöki tisztségéből mentették fel. Előzőleg Karim Maszimovot, a hírszerző szolgálatok vezetőjét mentették fel és vádolták meg hazaárulással.

Kapcsolódó írásaink

Reformokra készül Kazahsztán

ĀÁllamcsínykísérlet történt, a rendvédelmi erők pedig nem lőttek fegyvertelen tüntetőkre – mondta lapunknak Zsanibek Abdrasov nagykövet