Külföld

Marxista ifjúsági szervezetben formálódott nézetei magyarázhatják Olaf Scholz kancellár mai külpolitikáját

Kísért a múlt

Egy német történész által a napokban nyilvánosságra hozott levéltári iratok komoly kérdéseket vetnek fel Olaf Scholz német kancellár korai politikai karrierjével és nézeteivel kapcsolatban.

Marxista ifjúsági szervezetben formálódott nézetei magyarázhatják Olaf Scholz kancellár mai külpolitikáját
Koalíciós partnereivel is kész szembemenni Scholz
Fotó: AFP/Michael Kappeler

Hubertus Knabe Scholz pártjának, a szociáldemokrata SPD-nek 1980-as években a keletnémet kommunista rendszerrel és a Szovjetunióval ápolt szoros kapcsolataira derített fényt. Scholz, aki 1982-től 1988-ig az Ifjú Szocialisták szervezetének elnökhelyettese volt, rendszeresen utazott a kommunista Kelet-Németországba, és nyíltan támogatását fejezte ki az ott uralkodó rezsimnek.

Emellett a nukleáris fegyverek németországi elhelyezésével kapcsolatban az akkori szovjet rezsiméhez simuló véleményeket hangoztatott, így a Varsói Szerződés és NATO közti megnövekedett feszültséget félreérthetetlenül az „amerikai imperializmus” számlájára írta. Knabe szerint a nyolcvanas évek óta, amikor Scholz marxista ifjúsági mozgalmakban játszott vezető szerepet, változtak ugyan a nézetei, a kancellár múltja megmagyarázhatja azt, hogy miért folytatna engedékenyebb politikát a mai Kremllel szemben, mint koalíciós társai. Míg például a német Zöldek az Északi Áramlat–2 gázvezeték üzemen kívül helyezését szorgalmazzák, addig Scholz az ügyet pusztán a „magánszektor vállalkozásának” jellemezte.

Kapcsolódó írásaink