Külföld

Berlin migrációpárti szövetséget alkotna

A szövetségi belügyminiszter együttműködne a menedékkérőket befogadó államokkal – idén több mint harminc iszlamista szabadulhat a németországi börtönökből

Konstruktívabb szerepet vállalna az uniós menekültügy reformjában Németország. A szociáldemokrata szövetségi belügyminiszter szerint a bevándorláspárti államok együttműködésével kimozdíthatnák a holtpontról az európai migrációs politikáról szóló vitát.

Berlin migrációpárti szövetséget alkotna
Faeser szerint több módja is van a szolidaritás kifejezésének
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

Ígéretesnek nevezte a menekültügyben Franciaországgal és Olaszországgal folytatott első tárgyalásokat Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter. A decemberben kinevezett politikus erről az Ylva Johansson uniós belügyi biztossal folytatott brüsszeli tárgyalása után beszélt, kiemelve, hogy létre akar hozni egy szövetséget azokkal az uniós tagállamokkal, amelyek hajlandók a menedékkérők befogadására.

Szerinte egy ilyen koalíció által sikerülhet előrelépést elérni az európai menekültügyi rendszer reformjában, és idővel más országok is követnék a példájukat. A miniszter egyúttal hangsúlyozta, hogy a szolidaritásban többféleképpen is részt vehetnek a tagállamok, ugyanakkor annak mindig a közösség megerősítéséről kell szólnia.

A brüsszeli sajtótájékoztatón Ylva Johansson elmondta, hogy a fehérorosz–lengyel határon kialakult migrációs válság megmutatta, hogy az uniós államok akkor lehetnek sikeresek, ha együtt lépnek fel. Kijelentette, hogy eddig az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök által „csapdába csalt” migránsok közül hozzávetőleg ötezer ember tért vissza származási országába. Beszélt arról is, hogy nagy reményeket fűz a francia soros uniós elnökség menekültügyi célkitűzéseihez. Szerinte fontos, hogy az európai államok szolidárisan lépjenek fel, és lehetőségeikhez képest legyenek készek a bevándorlók befogadására.

Az uniós biztos szerint nem a menedékkérők befogadása a szolidaritás kimutatásának egyetlen módja, az attól elzárkózó tagállamok segítséget nyújthatnak az elutasított menedékkérők kitoloncolásában is.

Faeser nyilatkozatára reagálva a német parlament belügyi bizottságának elnöke a Die Welt című lapnak azt mondta, jó hír, hogy Németország ismét konstruktívabb szerepet kíván vállalni az európai menekültügyi rendszer reformjáról szóló, holtpontra jutott tárgyalások során. A zöldpárti Marcel Emmerich úgy vélte, Faeser elődje, a bajor Horst Seehofer évekig figyelmen kívül hagyta a humanitárius megoldásokat.

Az Európai Unió a 2015-ös menekültválság óta igyekszik megújítani a közös menekültpolitikát, kevés sikerrel, több kelet-közép-európai ország, köztük hazánk ugyanis határozottan elutasítja a menedékkérők befogadását.

Ebben az évben több mint harminc elítélt iszlamista szabadulhat a németországi börtönökből. A Welt am Sonntag című lap a szövetségi igazságügyi minisztérium adataira hivatkozva azt írta, tizenöt és húsz közé tehető azoknak a száma, akik jelenleg iszlamista indíttatású, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény miatt töltik hamarosan lejáró büntetésüket, rajtuk kívül tizennyolc olyan idén szabaduló személy van, akiket iszlamizmus gyanúja miatt ítéltek el. Mindez a német biztonsági hatóságokat is aggasztja, főleg mivel egyes rabok tovább radikalizálódhattak a börtönökben.

Kapcsolódó írásaink