Külföld

A lengyelek is védik az iskolásokat

A civil szervezetek körmére néznének

A héten egyeztet Andrzej Duda lengyel elnök Przemyslaw Czarnek oktatásügyi miniszterrel a civil szervezetek iskolai tevékenységét szabályozó tervezetről, amelyet múlt pénteken fogadott el a szejm.

Az oktatási tárca által javasolt szabályozás az MTI összegzése szerint növeli a megyei tanfelügyelők hatáskörét, például ők véleményezik majd azon tanórák terveit, amelyeket civilszervezetek tartanának meg. Az ilyen általános vagy középiskolai óra megtartása előtt legalább két hónappal az iskolaigazgatónak részletes információkat kell kérnie ennek tartalmáról. Kiskorú diákok akkor vehetnek részt ezeken a képzéseken, ha a szüleik írásban hozzájulnak.

„A lengyel társadalom egy részé­ben az utóbbi években aggodalmakat váltott ki, hogy az iskolákban nemegyszer a szexuális felvilágosítás radikális formáit alkalmazó szervezetek foglalkoztak a tanterven kívüli oktatással” – emlékeztetett az MTI. Czarnek szerint a javasolt jogszabály megerősíti a szülők jogát, hogy saját vilégnézetük szerint neveljék a gyerekeiket, az iskolákat politikamentessé teszi, a gyerekeket pedig megvédi a „demoralizálódástól”.

A tervezet a szenátus elé került, ahol már rosszabbak az esélyei, a felsőházban ugyanis a balliberális ellenzéki pártoknak van többsége, akik az alsóházban ellene szavaztak. Dudában egyébként a tanfelügyelők hatáskörének növelése ébresztett némi kétséget, erről is egyeztetni fog Czarnekkel. Kabinetfőnöke, Pawel Szrot a PAP hírügynökségnek azt mondta, az elnök a törvényhozói folyamat lezárása után fogja elemezni a jogszabályt.