Külföld

Gyenge Biden Ázsia-stratégiája

Washington változtasson a retorikáján, ha szembe akar szállni Kínával

A Biden-adminisztrációnak erősítenie kellene az Egyesült Államok jelenlétét Kambodzsában és Laosz­ban, hogy ezzel ellensúlyozza és állítsa kihívás elé Kínát a délkelet-ázsiai térségben – állítja a Rand Corporation nevű think tank egyik vezető elemzője, Derek Grossman a Foreign Policy című külpolitikai lap weboldalán megjelent írásában.

Az elemzés szerint Washington az utóbbi időben túlságosan elhanyagolta a két említett országot, holott komoly lehetősége lenne Kínával szemben fellépnie.

Többek között az tanácsolja, hogy ellensúlyozza a kínai övezet és út projekteket saját beruházásokkal, összefogva Ausztráliá­val, Japánnal és Dél-Koreával. Kiemelik, a szorosabb kambodzsai és laoszi kapcsolatok erősíthetik az Egyesült Államok együttműködését Thaifölddel, valamint Vietnámmal is, amelyek szintén stratégiai jelentőségűek a térségben.

Ugyanakkor nem lesz könnyű helyreállítani az amerikai kapcsolatokat ezekben az országokban, emlékeztet rá, hogy nemrég Washington újabb szankciókat és fegyverembargót vezetett be Phnom Penhnel szemben.

Eközben Kína kihasználva óriási tőkeerejét és földrajzi közelségét, Kambodzsával szabadkereskedelmi-egyezményt kötött, és mindkét országban létfontosságú infrastruktúra fejlesztéseket támogat. Ennek eredményeként sikerült szoros kapcsolatokat kialakítani a két szomszédos állammal.

Felhívja a figyelmet, hogy ez a két ország tökéletes példája annak, ahogy a Joe Biden vezette adminisztráció értékalapú külpoli­tikája – demokrácia, szabadság, emberi jogok – aláássák a Kínával szembeni hatékony stratégiai fellépés prioritását. Azt tanácsolja, hogy a kioktatás helyett az Egyesült Államok kommunikációja inkább legyen „kétirányú utca”. Ezért pártolja, hogy az Egyesült Államok retorikája változzon meg, fogalmazza újra saját elvárásait a térség országaival szemben.

Kapcsolódó írásaink

Biden a kudarcairól tereli el a figyelmet

ĀDonald Trump volt elnök szerint az Egyesült Államok szenved a demokraták által okozott mérgező határhelyzettől, a rekordnagyságú inflációtól és az elszabadult bűnözéstől