Külföld

Súlyossá vált a svéd biztonsági helyzet

Szigorúbb büntetések kellenek

A tömeges bevándorlás és a gyenge integráció két olyan tényező, amely Svédországban a szervezett bűnözés növekedéséhez vezetett az elmúlt években Anders Thornberg svéd országos rendőrfőkapitány szerint.

Kijelentette, 2020-ban és 2021-ben összesen több mint száz embert lőttek agyon az országban (a szervezett bűnözők – a szerk.), sőt a beszédet megelőző napon is agyonlőttek egy embert. A kiterjedt szervezett bűnözés, a lőfegyverekkel elkövetett erőszak és a robbantások a svéd rendőrség és az egész társadalom egyik fő kihívásává váltak – mondta Thornberg a People and Defense című biztonsági konferencián.

A rendőrfőkapitány szerint a helyzet rendkívül súlyos, és ezt különböző tényezők okozzák. Ilyen a kábítószerek iránti kereslet meredek növekedése, a digitalizáció felgyorsulása, a migráció növekedése és az integráció hiánya. A helyzet orvoslására Thornberg azt javasolta, hogy erősítsék meg a szociális szolgálatokat a veszélyeztetett területeken, és szigorúbban büntessék a szervezett bűnözést.

Kapcsolódó írásaink