Külföld

Gyengülő Washington

Az Egyesült Államok elveszíti hatalmát a Perzsa-öböl felett

A héten Kínában tett látogatást Szaúd-Arábia, Kuvait, Omán és Bahrein külügyminisztere, valamint az Öböl Menti Együttműködési Tanács főtitkára, hogy a pekingi vezetéssel tárgyaljanak egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A hagyományosan az Egyesült Államok szövetségeseinek számító öböl menti országok az utóbbi időben egyre inkább dolgoznak gazdaságaik függetlenítésén az olajtól, így egyre nagyobb szükségük van szabadkereskedelmi megállapodásokra.

Kína ezt a helyzetet használja ki arra, hogy a térségben kiterjessze a befolyását az Egyesült Államokkal szemben. Ez ugyanakkor egyre nagyobb konfliktusokat okoz a Perzsa-öböl mentén fekvő államok és Washington között. Egyik legutóbbi példája ennek, hogy az Egyesül Arab Emirátusok leállította az F–35 típusú amerikai harci repülők beszerzését, ugyanis az Egyesült Államok azt követelte a repülőkért cserébe, hogy Abu-Dzabi zárja ki a kínai Huaweit az ország távközlési hálózatának fejlesztéséből.

Ez egyértelműen azt jelzi, hogy az erőviszonyok megváltoztak a Perzsa-öbölben, és az Egyesült Államoknak már nincs akkora befolyása a térségben, mint korábban. Egyrészt Washington nem képes gazdaságilag befolyásolni az országokat, hiszen egyre közelebbi kapcsolatokat ápolnak Pekinggel. Továbbá az amerikai propaganda sem hatja meg őket Kínáról, hiszen nem nyugati értelemben vett demokráciákról van szó. Az Egyesült Államoknak így a jövőben arra kell készülnie, hogy a Perzsa-öböl országai külkapcsolataikban egyre határozottabb álláspontot fognak képviselni, és nem rendelik alá magukat a nyugati érdekeknek.

Kapcsolódó írásaink