Külföld

Amerikai–szlovák megállapodás

Százmillió dolláros fejlesztés fejében a pozsonyi kormány vendégül látná az Egyesült Államok hadseregét

Politikai csatározások célpontja lett Szlovákiában az Egyesült Államokkal kötött védelmi szerződés, amelynek értelmében az amerikai fél használhatná északi szomszédunk katonai létesítményeit. Ennek bírálói az ország önrendelkezésének megsértésére panaszkodnak, és arra, hogy az egyezmény a megfelelő konzultáció nélkül született meg.

Amerikai–szlovák megállapodás
Ivan Korcok külügyminiszter a védelmi egyezmény egyik fő támogatója
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Szlovákiában befejeződött az első csata az Amerikai Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködési egyezményt ügyében, amikor is szerdán Eduard Heger kormánya ezt jóváhagyta. Az amerikai védelmi minisztérium százmillió dollárt kínált északi szomszédunknak azért, hogy használhassa annak katonai létesítményeit, legfőképpen a szlovák légierő bázisait. Az amerikai hadsereggel való együttműködés leglelkesebb támogatói a szlovák liberális politikusok voltak, köztük Ivan Korcok külügyminiszter, aki ellentmondást nem tűrő hangon utasította el a javaslat ellenlábasait.

A szlovákiai egyezmény bírálói azt vetik a kormány szemére, hogy széles körű konzultáció nélkül, zárt ajtók mögött fogadták el a tervet, és az ellenvetéseket kellő indoklás nélkül lesöpörték az asztalról. A szlovák–amerikai katonai együttműködés egyik legkomolyabb bírálója a szlovák legfőbb ügyész, Maros Zilinka harmincöt pontban fogalmazta meg aggályait, szerinte a szerződés veszélyezteti az ország szuverenitását, és nem ad választ arra, hogy milyen körülmények között hozhatnak amerikai csapatok nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyvereket Szlovákia területére.

Az egyezmény talán legvitatottabb pontja az, hogy a szlovák rendvédelmi szervek igencsak szűk jogköröket kaptak az ország területén esetleg bűncselekményt elkövető amerikai katonák felelősségre vonására.

Vladimír Palko volt szlovák belügyminiszter az egyezményről úgy nyilatkozott, a fő probléma reálpolitikai jellegű. Úgy fogalmazott, ha az amerikaiak a saját pénzükön komoly fejlesztéseket hajtanak végre szlovák repülőtereken, a gyakorlatban nagyon nehéz lesz majd a szlovák politikusoknak nemet mondaniuk akkor, ha ezeket külföldi bevetésekre akarják használni, még ha ezekkel a szlovák fél adott esetben nem is ért majd egyet.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök viszont úgy látja, a kritikák csak az ellenzék képmutatásának termékei. Heger szerint az egyezmény egyáltalán nem sérti Szlovákia önrendelkezését, hiszen ilyen egyezményt már a magyar és a lengyel kormány is aláírt a múltban. A tervezetet hatályba lépéséhez még a szlovák parlamentnek is jóvá kell hagynia, illetve az államfőnek is alá kell írnia.

Kapcsolódó írásaink