Külföld

„Szankciók helyett a párbeszédre és az együttműködésre kell alapozni az európai külpolitikát”

Az Európai Uniónak nem kizárólag a szankciókra, hanem a párbeszédre, az együttműködésre kellene alapoznia a külpolitikáját, máskülönben Európa biztonságról mások fognak dönteni, az európaiak nélkül - mondta csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a franciaországi Brestben.

„Szankciók helyett a párbeszédre és az együttműködésre kell alapozni az európai külpolitikát”
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Az EU-s külügyminiszterek kétnapos informális tanácsülésének első napján Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és Oroszország a napokban nagyszabású tárgyalássorozatba kezdett különböző helyszíneken.

Kiemelte, hogy ezt a kormány is támogatja, ugyanis Magyarország közép-európai államként a kelet-nyugati együttműködésben érdekelt, nem a konfliktusban. „Nagyon sok rossz tapasztalatunk van abból az időszakból, amikor Kelet és Nyugat között konfliktus volt, ezeken a szituációkon Magyarország rendre rajta veszített” - fogalmazott.

Hangsúlyozta: azt várják el az EU-tól, hogy támogassa az amerikai-orosz tárgyalásokat, és ne kizárólag a szankciókra építse saját külpolitikáját, hanem a párbeszédre, az együttműködésre.

„Ha továbbra is kizárólag a szankciókról fog szólni az európai uniós külpolitika, akkor azzal Brüsszel gyakorlatilag azt éri el, hogy az európai biztonságról nélkülünk, tehát az európaiak nélkül fognak mások döntést hozni, és ez nem lenne helyes” - figyelmeztetett Szijjártó Péter.

„Itt Franciaországban is most azt szorgalmazzuk, hogy az EU kevésbé ideológiára épülő, sokkal inkább pragmatikus, érdekalapú, gyakorlatias külpolitikát folytasson, s támogassa a kelet-nyugati párbeszédet, az amerikai-orosz tárgyalásokat” - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Nem érdekünk a hidegháború

ĀSzijjártó Péter: Magyarország gazdasági és regionális politikai szempontból is nagyon sokat növelte a saját jelentőségét az elmúlt időszakban