Külföld

Az EBESZ térsége harminc év óta nem állt ilyen közel a háborúhoz

Harminc év óta most van a legközelebb a háborúhoz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) térsége - figyelmeztetett az EBESZ Állandó Tanácsának bécsi ülésén Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, kiemelve az ukrán válságot és a kazahsztáni zavargásokat.

Az EBESZ térsége harminc év óta nem állt ilyen közel a háborúhoz
Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter
Fotó: CEM OZDEL / AFP

Az EBESZ soros elnöki tisztét betöltő tárcavezető azt mondta, Kelet-Európában hetek óta növekszik a katonai feszültség jelentette fenyegetés.

„Az Ukrajnában és a szomszédban zajló konfliktus békés megoldására kell törekednünk” - szögezte le Rau, ám azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán válságot csakis az ország szuverenitása és nemzetközileg elismert határai tiszteletben tartása segítségével lehet rendezni.

Moszkva több mint 100 ezer katonát vezényelt az Ukrajnával közös határához, miközben az ukrán hadsereg az oroszbarát szeparatisták ellen harcol Kelet-Ukrajnában.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között.

Az ügyben a csütörtöki bécsi egyeztetések az elsők, amelyeken Ukrajna is képviselteti magát. Oroszország és az Egyesült Államok a hét elején tartott külügyminiszter-helyettesi szintű megbeszélést Genfben, szerdán pedig Brüsszelben a NATO és Oroszország között zajlottak egyeztetések az ukrán válsággal kapcsolatban, ám ezek egyike sem hozott áttörést.

Ukrajna mellett Rau megemlítette a Georgiában, Örményországban és Moldovában lévő feszültségeket.

A kazahsztáni helyzetre kitérve a lengyel külügyminiszter leszögezte, hogy a közép-ázsiai országban zajló események súlyos aggodalomra adtak okot.

Beszédében a tárcavezető kijelentette, hogy elnöksége során Lengyelország a térség válságainak megoldására fog törekedni, hozzátéve, hogy Varsó odafigyel valamennyi EBESZ-tagország biztonsággal kapcsolatos aggályaira.

„Éppen mert nehéz történelemmel rendelkező nemzet vagyunk, amely rendkívüli hasznot húzott az Európában uralkodó békéből, nagyon is tisztában vagyunk azzal, mely javaslatok szolgálják a békét és melyek fenyegetik” - fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

Elhagyják az orosz csapatok Kazahsztánt

ĀKözép-Ázsia helyzete alapvetően befolyásolja Európa biztonságát, ezért a magyar kormány támogatja a béke helyreállítását célzó erőfeszítéseket a régióban