Külföld

Elhagyják az orosz csapatok Kazahsztánt

Közép-Ázsia helyzete alapvetően befolyásolja Európa biztonságát, ezért a magyar kormány támogatja a béke helyreállítását célzó erőfeszítéseket a régióban

Alihan Szmajilovot választotta a kazah parlament miniszterelnöknek az elmúlt napok zavargásai után. Kaszim-Zsomart Tokajev államfő a törvényhozásban mondott beszédében bírálta elődjét, igyekezett megnyugtatni a külföldi befektetőket, valamint harcot hirdetett az infláció ellen.

Hamarosan megkezdi a csapatok kivonását Kazahsztánból az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete – közölte a kazah elnök kedden a parlamentben az MTI szerint. Kaszim-Zsomart Tokajev hozzátette, hogy a békefenntartó erők küldetése sikeresen befejeződött. Az olajban gazdag egykori szovjet tagköztársaságban több nagyvárosban kormányépületeket támadtak meg, miután az üzemanyagárak emelkedése elleni, eredetileg békés tüntetések erőszakba torkolltak. Az elnök azzal vádolta meg elődjét, Nurszultan Nazarbajevet, hogy elősegítette egy „gazdag kaszt” kialakulását, amely társadalmi elégedetlenséget keltett.

Az államfő az ülésen Alihan Szmajilovot jelölte új miniszterelnöknek, akit a parlament alsóháza megszavazott. Ezt követően megbízta a kormányfőt, hogy három héten belül dolgozzon ki kormányzati cselekvési programot a 2022-es évre, amelyet majd a február eleji kibővített kormányülésen megvitatnak. Az előző kabinetet a zavargások kitörése után oszlatták fel.

Az elnök arra utasította a bűnüldöző szerveket, hogy akadályozzák meg a vallási szélsőségek és a bűnözés összeolvadását az országban. „A közeljövőben a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén megvizsgáljuk, hogy konkrétan hogyan lehet mindezeket a feladatokat végrehajtani” – tette hozzá.

A gazdasági ügyekről szólva Tokajev hangsúlyozta, hogy a kazah állam minden kötelezettségének eleget tesz a külföldi befektetőkkel szemben, emellett kitért arra, hogy új beruházáspolitikára van szükség. Az államfő harcot hirdetett az infláció ellen, szavai szerint a cél az, hogy stabilizálják az árakat, és az inflációt 3-4 százalékra sikerüljön visszaszorítani 2025-re.

A kazahsztáni eseményekről is tárgyaltak tegnap a Türk Államok Szervezetének videó-konferenciáján is, erről szólva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, az elmúlt évek bizonyították, hogy a közép-ázsiai régió helyzete alapvetően befolyásolja Európa biztonságát. A tárcavezető a Facebookon közzétett videójában kiemelte: Magyarország érdeke Közép-Ázsia stabilitása, ezért a kormány támogatja a béke és a rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban.

Kapcsolódó írásaink