Külföld

Rekordszámú külföldi hátterű diák Portugáliában

Nyelvi különbségek

Mindössze két év alatt 47 százalékkal növekedett a portugál iskolákban a migrációs háttérrel rendelkező tanulók száma, amely így rekordot döntött az országban.

Már a portugál oktatási rendszer is reformok végrehajtásán gondolkodik, hogy lépést tudjon tartani a külföldi hátterű tanuló számának gyors növekedésével – írja Jornal de Notíci spanyol internetes hírportál. Az adatok szerint a legnagyobb arányban Brazíliából érkeztek a külföldi származású diákok, de komoly emelkedést mutat az ázsiai – legfőképpen a kínai, a pakisztáni, a nepáli, az indiai –, valamint a közép-amerikai, így a venezuelai diákok száma is.

Cristina Fontes portugál nyelvtanár elmondta, a növekedés annak köszönhető, hogy nagyszámú, korábban kivándorló portugál érkezik vissza, akinek iskoláskorú lett a gyermeke. Ezek a gyermekek ugyanakkor a származási országukban általában nem tanultak portugálul, vagy ha mégis, akkor sem anyanyelvként. Ennek következtében a portugál oktatási rendszerben megugrott azoknak a diákoknak az aránya, akik nem tudnak sem írni, sem olvasni portugálul, ez pedig egyre nagyobb problémákat okoz az oktatási rendszerben – teszi hozzá a hírportál.

Kapcsolódó írásaink