Külföld

Puccskísérlet zajlott Tokajev szerint

A magyar miniszterelnök telefonon egyeztetett a kazah államfővel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított

Külső és belső, destruktív erők használták fel a kazah tiltakozásokat Vlagyimir Putyin szerint. Orbán Viktor is tárgyalt a kazah elnökkel, tegnap is rendben haladt a magyar állampolgárok evakuálása.

Puccskísérlet zajlott Tokajev szerint
Úgy tűnik, lassan normalizálódnak az állapotok Kazahsztán városaiban
Fotó: AFP/Alexandr Bogdanov

A helyzet stabilitásáról számolt be hétfőn a kazahsztáni nemzetbiztonsági bizottság. A közép-ázsiai országban a múlt héten kezdődtek tüntetések a cseppfolyós gáz árplafonjának eltörlése miatt, majd zavargások törtek ki, amelyeknek egyenruhás és civil áldozatai is vannak.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hétfőn részt vett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) online ülésén, amit annak kapcsán tartottak, hogy a múlt héten békefenntartó misszió indítására kérte a katonai szervezetet, amelynek a térség több országa is tagja. „Spontán tüntetések álcája alatt zavargások hulláma tört ki. Világossá vált, hogy a fő cél az alkotmányos rend aláásása és a hatalom átvétele volt. Államcsínykísérletről beszélünk” – magyarázta Tokajev. Leszögezte, a hatóságok nem indítottak és nem is fognak háborút viselni a civilek ellen. Az államfő szerint a békefenntartó misszió legitimitásával kapcsolatos kételyek az információhiányból erednek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tanácskozáson leszögezte, hogy a KBSZSZ kontingense korlátozott ideig tartózkodik majd Kazahsztánban, az egységeket kivonják, amint a kazah elnök így dönt. „Feladatai—nak ellátása után az egész kontingenst feltétlenül ki fogják vonni Kazahsztán területéről” – fogalmazott. 

Az orosz elnök szerint a kazah államiság veszélybe került, ezt pedig nem az üzemanyagár-emelés által kiváltott spontán tüntetések okozták, hanem az, hogy a helyzetet „kihasználták belső és külső destruktív erők. Honnan jöttek ezek a felfegyverkezett, külföldi központokban kiképzett és nyilvánvalóan a bolygó válsággócaiban harci tapasztalatokat szerzett bandák?” – vetette fel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi Facebook-videójában elmondta, Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, jól koordinált akció keretében támadták meg a kazah államot. Mint mondta, Orbán Viktor kormányfő tegnap telefonon beszélt Tokajevvel, kifejezte a szolidaritását és részvétét a halálos áldozatok miatt, valamint segítséget ajánlott. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy rendben halad a Kazahsztánban rekedt, segítséget kérő magyarok evakuálása. A sikeres művelethez az orosz külügyminisztérium is segítséget nyújtott.

Kapcsolódó írásaink