Külföld

Dagad a botrány Tony Blair volt munkáspárti brit miniszterelnök körül

Kínos kitüntetés

Egyre nagyobb port kavar a brit közéletben a korábbi kormányfő, Tony Blair körül kirobbant botrány, ami már a jelenlegi miniszterelnököt, Boris Johnsont is elérte.

A Blair lovaggá ütése ellen tiltakozók immár azt is követelik, hogy a brit kormány hozzon nyilvánosságra az iraki háborúval kapcsolatos minden iratot. Az újabb követelést azután fogalmazta meg a háborúban elesett katonák édesanyáit tömörítő csoport, miután nyilvánosságra került a volt miniszterelnök egyik tanácsadójának memoárjában, hogy Blair utasítást adhatott tanácsadójának annak a dokumentumnak a megsemmisítésére, amely szerint az iraki háború megindítása a brit törvények szerint illegális volt.

A Tony Blair lovaggá ütése elleni petíció egyébként is nemrég átlépte az egymillió aláírást, a kezdeményezők szerint a volt kormányfő háborús bűnös, aki az iraki háború megindításával visszafordíthatatlan károkat okozott az Egyesült Királyság alkotmányának, valamint az ország társadalmának is, és nem érdemli meg, hogy kitüntetésben részesüljön.

Tony Blair számára további kínos fejlemény az ügyben az is, hogy a korábbi munkáspárti miniszterelnök egyik legfontosabb tanácsadója és minisztere, Lord Peter Mandelson frissen nyilvánosságra hozott fényképeken együtt látható egy 2006-os eseményen Jeffrey Epstein elítélt pedofil szexuális bűnelkövetővel, aki 2019-ben cellájában hunyt el különös körülmények között. A brit miniszterelnöki hivatal a Blair kitüntetését ért kritikákra úgy reagált, hogy az őt megelőző kormányfők is megkapták ugyanezt az elismerést.

Kapcsolódó írásaink