Külföld

Emmanuel Macron megerősítené Európát

Francia elnökség

A francia tanácsi elnökség számos megkezdett uniós dossziét le kíván zárni, vagy véglegesíteni szeretne.

Emmanuel Macron megerősítené Európát
Emmanuel Macron megerősítené Európát
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Ezek között szerepel az európai kibocsátássemlegesség elérése, az uniós védelmi stratégia, Európa önállóságának megteremtése, az uniós határok védelmének erősítése, a közös uniós migrációs stratégia kialakítása, valamint a közvetlen és a távolabbi szomszédság biztonsági kihívásaira adható európai válaszok áttekintése – mondta Emmanuel Macron francia elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével Párizsban tartott sajtótájékoztatóján, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy Franciaország január 1-jén fél évre átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Francia kormányzati források azt közölték, hogy Franciaország erős Európa megteremtését szeretné elérni, azt akarja, hogy Európa önállóan tehessen lépéseket saját maga érdekei és értékei védelme érdekében. Párizs célja, hogy Európa hatékonyabban megvédhesse saját biztonságát és érdekeit világszinten, még a világűrben is. Növelni kívánja az EU rugalmasságát és ellenállóképességét, hogy kezelni tudja az újabb kihívásokat, és tudjon alkalmazkodni a változó feltételekhez. Kijelentették, a francia uniós elnökség közös uniós védelmi kapacitást kíván megteremteni a külső függőség megszüntetésére. A védelmi és gazdasági kapcsolatok terén az uniónak ki kell építenie a stratégiai autonómiáját – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Nagyot kockáztat Macron

ĀEgybeesik a francia uniós soros elnökséggel az államfőválasztás kampánya, belpolitikai súlya is lesz annak, teljesülnek-e kitűzött célok vagy sem