Külföld

Biden a kudarcairól tereli el a figyelmet

Donald Trump volt elnök szerint az Egyesült Államok szenved a demokraták által okozott mérgező határhelyzettől, a rekordnagyságú inflációtól és az elszabadult bűnözéstől

A republikánusok szerint Joe Biden amerikai elnök a saját politikai céljaira használta fel a capitoliumi zavargások első évfordulóját. Donald Trump szerint utódja tovább mélyítené az árkokat az amerikaiak között.

Biden a kudarcairól tereli el a figyelmet
Donald Trump népszerűsége továbbra is magas, több jelentős tömegrendezvényt is tartott az elmúlt hónapokban
Fotó: AFP/Stephen Zenner

Miután Joe Biden amerikai elnök a capitoliumi zavargások első évfordulóján bírálta és a demokráciára nézve veszélyesnek nevezte elődjét, Donald Trump közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta Bident, hogy az ő nevét felhasználva akarja tovább mélyíteni az árkot az amerikaiak között. Ez a politikai színház nem szólt másról, mint hogy elterelje a figyelmet Biden saját totális kudarcairól – vélekedett Trump.

Szerinte épp Bidenék voltak azok, akik megpróbálták útját állni a hatalom békés átadásának a szerinte elcsalt választásokkal. Kiemelte, hogy a demokraták hazugságot terjesztettek róla és Oroszországhoz fűződő állítólagos kapcsolatáról négy éven át, hogy megváltoztassák a 2016-os elnökválasztás eredményét, és most a szerinte elcsalt voksolásról hazudoznak.

A volt elnök közölte, hogy „Biden úgy tesz, mintha megsértették volna, pedig valójában minket sértettek meg, és Amerika szenved a mérgező határhelyzettől, a rekordnagyságú inflációtól, a megszégyenítő afganisztáni önfeladástól, a gallononkénti öt dollárnál is magasabb üzemanyagáraktól, az üres polcoktól és az elszabadult bűnözéstől”. Bident több republikánus politikus azzal vádolta, hogy az évfordulót saját politikai céljaira használta fel.

Tavaly január 6-án a szenátus éppen a demokrata párti Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor tüntetők megostromolták a Capitoliumot, és összecsaptak az épületet védő rendőrökkel. A zavarásokban öten életüket vesztették.

Hamarosan elindulhat a Trumphoz köthető új közösségi oldal, a Truth Social – írta meg a Reuters hírügynökség. Az alkalmazások letöltésére szolgáló App Store engedélyeztetési információi szerint a Truth Social február 21-én fog élesedni. A volt elnök legfőbb indoka a saját közösségi oldal indítására, hogy a Facebookról és a Twitterről is letiltották.

Ingyenes betegellátást javasolnak az illegális bevándorlóknak Kaliforniában

A demokrata párti kormányzat bevezetné Kalifornia államban az univerzális egészségügyi ellátást, amit az egyének és vállalkozások adóterhének emelésével kívánnak finanszírozni. Az államban jelenleg főleg privát vagy vállalati betegbiztosításon keresztül kapnak a polgárok ellátást, a radikális baloldali Gavin Newsom kormányzó által támogatott terv szerint viszont ezt ezután egy központi alapból fedeznék. Ash Kara demokrata párti képviselő, a terv megfogalmazója pozitív célként hozta fel azt, hogy az új rendszer eltüntetné az akadályokat az illegális bevándorlók ingyenes ellátása elől. A terv bírálói viszont azt állítják, hogy a javaslat még nagyobb vonzóerőt képezne az illegális bevándorlók számára. Az elképzelés azt is mutatja, hogy a demokrata párti vezetést nem aggasztja az államból tapasztalt hatalmas munkaerő-kiáramlás és a cégek áttelepülése. A Hoover Institution felmérése szerint 2018 óta az államból több mint 270 nagyobb cég költözött el, többségük a döntés okának a nagyon magas adózást, a túlszabályozást, a magas munkaerőköltségeket, az óriási ingatlanárakat, és a kaliforniaiak csökkenő életminőségét idézték. Az új javaslat szerint a kaliforniai cégek 2 millió dollár feletti bevétel esetén a meglévő mellett újabb 2,3 százalékos adót fizetnének, a több mint ötven alkalmazottat foglalkoztató cégek extra 1,25 százalékkal számolhatnak. A személyes jövedelemadó is emelkedne, első hullámban a 150 ezer dolláron felül keresőket terhelnék. Az adófizetők kiáramlása nem jó hír az ország legeladósodottabb államának, amelynek kötelezettségei 2020-ban 362 milliárd dollárra rúgtak. (DD)

Kapcsolódó írásaink

Veszélyben az amerikai jogállam

ĀÚgy tűnik, a demokratáknak végül sikerül politikai bunkósbotot csinálniuk a Capitolium ostromából, és leszámolnának ellenfeleikkel