Külföld

Politikusok mögé bújt a Theranos alapítója

A Szilíciumvölgy kegyvesztett csodagyerekére, Elizabeth Holmesra akár húsz év börtönbüntetés is várhat

Az amerikai sajtóban Joe Biden elnök nevét is összefüggésbe hozták a kedden csalás miatt bűnösnek talált Theranos egészségügyi technológiai cég alapítójával.

Politikusok mögé bújt a Theranos alapítója
Többévnyi szemfényvesztés után hullt le a lepel Holmes csalásáról
Fotó: AFP/Yichuan Cao

A harminchét éves Elizabeth Holmes azért állt a bíróság előtt, mert egy átfogó vérvizsgálatra állítólagosan alkalmas műszer kifejlesztése során félrevezette úgy a befektetőket, mint a nyilvánosságot. A cége által feltalált módszer sosem volt alkalmas kétszáz betegség megállapítására, ahogy azt állította. Ennek ellenére határozott és karizmatikus fellépése mellett jól tudta, hogyan lehet manipulálni a piaci szereplőket és a felügyelő hatóságokat. Nagyban növelte szavahihetőségét azzal is, hogy 2015-ben még alelnökként Joe Biden elfogadta a kaliforniai székhelyű cég meghívását, és látogatása során méltatta az ott zajló, illetve zajlani vélt kutatást.

A Theranos volt tanácskozó testületében megtalálhatunk más ismert személyiségeket is, köztük a volt republikánus párti Henry Kissingert vagy Donald Trump volt védelmi miniszterét, James Mattist is.

Holmes esete jól mutatja a szilíciumvölgyi cégek körüli túlzott felhajtást. A fiatal vállalkozó már tizenkilenc éves korában otthagyta az egyetemet, hogy megalapítsa technológiai cégét. A Theranos értékét működésének csúcsán kilencmilliárd dollárra becsülték, vezetője, Elizabeth Holmes így lett a világ legfiatalabb női milliárdosa. Egy ideig Steve Jobsszal, az Apple alapítójával hasonlították össze, amit maga Holmes is aktívan támogatott. Maximum húsz év börtönbüntetést kaphat tettéért, de szakértők szerint nem valószínű, hogy a lehető legszigorúbb ítéletet szabnák ki rá.

Kapcsolódó írásaink