Külföld

Veszélyben az amerikai jogállam

Úgy tűnik, a demokratáknak végül sikerül politikai bunkósbotot csinálniuk a Capitolium ostromából, és leszámolnának ellenfeleikkel

Beszédet mondott az Egyesült Államok elnöke és alelnöke is a Capitoliumnál történt zavargás évfordulóján, mindketten a demokrácia fontosságát hangsúlyozták. A republikánusok ugyanakkor úgy vélik, a demokraták csak eszközként tekintenek a történtekre.

Veszélyben az amerikai jogállam
Joe Biden szerint elődjét terheli a felelősség az ostrom során történtekért
Fotó: AFP/Michael Reynolds

Tegnap volt egy éve, hogy tüntetők törtek be az amerikai törvényhozás épületébe azt követelve, hogy ne hitelesítsék Joe Biden elnökválasztási győzelmét. Az évforduló alkalmából beszédet mondott maga Biden és alelnöke, Kamala Harris is Washingtonban. Az alelnök szerint a Capitolium épületére támadók az amerikai értékeket, ideálokat akarták lerombolni. Harris arra is felhasználta beszédét, hogy a demokrata választójogi reformot népszerűsítse, miszerint azzal tudják megvédeni a demokráciát a további támadásoktól.

Joe Biden elnök szintén a demokrácia elleni támadásnak nevezte az eseményeket, megköszönte a rendfenntartó erők munkáját, valamint megemlékezett az akkor elhunyt rendőrökről is. Figyelmeztette az amerikaiakat, hogy kizárólag a demokraták elbeszélése az igaz, amit a republikánusok és Trump mond az eseményekről, az hazugság, illetve az elnök szerint egyedül az elődjét terheli a felelősség a történtekért.

Trumpot egyébként egoistának és hatalommániásnak nevezte, aki szerinte nem képes elfogadni a vereséget. Kifejtette, hogy ezzel szemben ő mindig a demokráciáért, a jogállamért dolgozott egész karrierje során, a győzelméről pedig csak a demokrácia ellenségei híresztelik, hogy csalással történt, hiszen ezt nem sikerült bebizonyítani. Üzent a világ diktatúráinak is, közülük kiemelve Oroszországot és Kínát, amelyek szerinte arra számítanak, hogy lejár a demokráciák ideje, azonban figyelmeztette őket, hogy ez nem igaz. Végül kiemelte, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk a jövőben.

Habár Trump végül mégsem tartott sajtókonferenciát az évfordulón, a történtekkel kapcsolatban több republikánus politikus is megszólalt. Elise Stefanik képviselő szerint Nancy Pelosi házelnököt terheli a felelősség azért, hogy megtámadták a Capitolium épületét. Felidézte, hogy Pelosi 2021. január 6-án többszöri figyelmeztetés ellenére sem erősíttette meg az épület védelmét, habár lehetősége lett volna erre. A történteket és az azokat vizsgáló bizottságot pedig a demokraták politikai ellenfelei elleni fegyverként használja – fogalmazott.

A Breitbart hírportál szintén tegnap közölte, a demokraták úgy akarják megnyerni a félidős választásokat, hogy kizárnák az esélyes republikánus jelölteket. Tennék mindezt a Capitolium ostromára hivatkozva, ugyanis az amerikai alkotmány szerint aki lázadásban vett részt, vagy az ellenséget segítette, nem viselhet állami tisztséget. A demokraták szerint így kizárhatók a jelöltek közül Trump támogatói is, hiszen szerintük a Capitolium elleni támadás felkelés volt.

Az európai békét félti Blinken

Oroszország súlyosan és közvetlenül fenyegeti az európai biztonságot az ukrán határ mentén végrehajtott csapatösszevonással – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Annalena Baerbock német külügyminiszterrel közös washingtoni sajtóértekezletén. Blinken kemény gazdasági szankciókkal fenyegette meg Oroszországot arra az esetre, ha a feszültség katonailag is eszkalálódik.

Amennyiben az oroszok megtámadnák Ukrajnát, Németországnak meg kell akadályoznia az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását – tette hozzá. Baerbock az eseményen elmondta, tárgyalópartnerével továbbra is egyetértenek abban, hogy Moszkvának súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha ismét megsérti Ukrajna szuverenitását. Hangsúlyozta emellett, hogy „nincs döntés Európa biztonságáról Európa nélkül”.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

Támadják Trumpot

ĀMégsem tart sajtókonferenciát a Capitolium ostromának évfordulóján a volt elnök, akit az amerikai médiában Orbán Viktor melletti kiállása miatt is bírálnak