Külföld

Támadják Trumpot

Mégsem tart sajtókonferenciát a Capitolium ostromának évfordulóján a volt elnök, akit az amerikai médiában Orbán Viktor melletti kiállása miatt is bírálnak

A Washington Post azt írja, a magyar miniszterelnököt támogatni egyenlő a fasizmussal. Kovács Zoltán államtitkár szerint viszont inkább tanulnia kellene az amerikai baloldalnak. Donald Trump mégsem tart sajtótájékoztatót a Capitolium ostromáról a vizsgálat igazságtalansága miatt.

Támadják Trumpot
Donald Trump szerint elcsalták a demokraták a 2020-as elnökválasztást
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

„Itt az ideje, hogy balliberális barátaink is tanuljanak egy kis történelmet, mielőtt olyan kifejezésekkel kezdenek dobálózni, mint a fasizmus!” – reagált közösségi oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arra, hogy a Washington Postban megjelent cikkben Jennifer Rubin párhuzamot vont Donald Trump korábbi amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök támogató nyilatkozata és a harmincas években Európát fenyegető fasiszta diktátor melletti kiállás között. Kovács Zoltán leszögezte, hogy Trump az Egyesült Államok egyik hű szövetségesét támogatta, akinek Magyarországon töretlen a népszerűsége, és háromszor nyert kétharmados többséggel választást.

Hétfőn Donald Trump közleményben biztosította támogatásáról Orbán Viktort, a korábbi amerikai elnök azt írta: „Teljes mértékben támogatom őt és újraválasztását Magyarország miniszterelnöki posztjára.” Mint ismert, a 2016-os választási kampány idején Orbán Viktor volt az egyetlen európai vezető, aki nyíltan kiállt Donald Trump mellett abban az évben elmondott tusnádfürdői beszédében, amely nagy port kavart a nyugati fősodratú politikai életben.

Trump szerdán bejelentette, hogy január 6-án, a Capitolium 2021-es ostromának évfordulóján mégsem tart sajtókonferenciát a mar-a-lagói rezidenciáján, az ostromot vizsgáló bizottság eljárásának teljes elfogultsága és becstelensége miatt. A volt elnök hozzátette, máshogy látja az akkori történteket, mint ahogy azt most bemutatják. Trump azt ígérte, hogy a republikánusok következő kampányeseményén, Arizonában viszont fog beszélni a tavaly januári eseményekről.

Engedékeny az új New York-i főügyész


Manhattan újonnan kinevezett kerületi főügyésze, Alvin Bragg arra utasította az ügyészeket, ne kérjenek a bíróságtól börtönbüntetést többek között a fegyveres rablás, valamint a drogkereskedelem elkövetőire, illetve a kért egyéb büntetés tartalmát is csökkentsék. Börtönt csupán a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben kérhetnek ezentúl, mint az emberölés, a nemi erőszak vagy a rendkívül súlyos gazdasági bűncselekmények.

Bragg ugyanakkor engedékenységet követel meg az ügyészektől ezekben az esetekben is, megtiltotta, hogy 20 évnél hosszabb vagy életfogytiglan tartó börtönbüntetést kérjenek. Bragg is azon ügyészek közé tartozik, akiknek kampányát Soros György támogatta, és aki szorgalmazza az amerikai igazságügyi rendszer reformját oly módon, hogy csökkentsék az elítéltek számát.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

Fogy az amerikaiak türelme

ĀHúszéves csúcson azok aránya, akik erőszakkal is fellépnének a kormány ellen az Egyesült Államokban