Külföld

Újabb jobboldali pártot tiltott le a Facebook

Lengyelországban is cenzúráz a cég

A Facebook szerdán blokkolta a lengyel jobboldali Konföderáció párt oldalát, amiért az állítólag megsértette a koronavírusra vonatkozó információkkal kapcsolatos szabályokat. Az oldalnak több mint 670 ezer követője volt, a legtöbb a lengyel pártok közül.

A lengyel kiberbiztonsági megbízott, Janusz Cieszynski arról tájékoztatott, hogy miközben a Facebook azt állította, hogy az oldalt a koronavírus-dezinformációk miatt tiltotta le, a platformon számos más oldal is terjesztett ilyen dezinformációt, és a Facebook továbbra is profitált belőlük azzal, hogy nem tiltotta be őket. A Konföderáció politikusai szerint a döntés egy kísérlet a demokráciába való beavatkozásra.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Facebook ugyan tájékoztatta a lengyel kormányt döntéséről, de a Konföderációhoz még csak figyelmeztetést sem küldött. Anna Brylka, a Konföderáció ügyvédje hangsúlyozta, hogy a Facebook csak ürügyet keresett az oldal leállítására. Véleménye szerint a tiltás a lengyelországi választási folyamatba való beavatkozás, és cenzúrának minősül. Felmérések szerint a Konföderáció párt támogatottsága jelenleg 6–10 százalék között van.

Kapcsolódó írásaink