Külföld

Bűnözők elől menekülnek az amerikaiak

Tömegesen költöznek el az amerikaiak a demokrata államokból a republikánusokba. Tavaly egymillió ember költözött a baloldali irányítású államokból republikánus vezetésűekbe.

Bűnözők elől menekülnek az amerikaiak
Tömegesen költöznek el az amerikaiak a demokrata államokból a republikánusokba
Fotó: ANNA MONEYMAKER / AFP

Az amerikaiak a magas adók és ingatlanárak, a rossz közbiztonság, illetve a növekvő bűnözés miatt menekülnek a baloldali államokból. A legfőbb vesztesek New York és Kalifornia államok, míg a nyertesek elsősorban Texas, valamint Florida.

Arról ír a The Federalist és a Wall Street Journal statisztikai, illetve népszámlálási adatokra hivatkozva, hogy csak 2021-ben egymillió amerikai döntött úgy, hogy a baloldali demokrata vezetésű államokból átköltözik a republikánus irányítás alatt lévő államokba.

Tavaly a legnagyobb népességvesztést elkönyvelő demokrata, úgynevezett „kék államok" New York, Kalifornia és Illinois voltak. A költözési trendek nyertesei pedig az olyan úgynevezett „vörös államok”, mint Texas, Florida és Arizona.

A költözési trendek miatt New York állam 2021-ben 319 ezres népességcsökkentést szenvedett el, míg Texas állam 310 ezres nyereséget. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a republikánus Idaho állam népessége 3 százalékkal nőtt, míg a demokraták fellegvárának tekinthető főváros, Washington D.C. lakossága ugyanennyi százalékponttal csökkent.

Érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államok a fennállása óta tavaly regisztrálta a legkisebb népességnövekedést, 2020-hoz viszonyítva mindössze 0,1 százalékkal nőtt a lakosság lélekszáma. Ez nyilvánvalóan összefüggésben áll a koronavírus-járvánnyal is, az alacsony és egyre inkább csökkenő gyermekvállalási kedv mellett.

További részleteket ide kattintva olvashatnak az Origo oldalán.

Kapcsolódó írásaink

Veszélyben az amerikai jogállam

ĀÚgy tűnik, a demokratáknak végül sikerül politikai bunkósbotot csinálniuk a Capitolium ostromából, és leszámolnának ellenfeleikkel

Támadják Trumpot

ĀMégsem tart sajtókonferenciát a Capitolium ostromának évfordulóján a volt elnök, akit az amerikai médiában Orbán Viktor melletti kiállása miatt is bírálnak