Külföld

Európa jövője a tét

Veszélybe kerülhet az olasz gazdasági és politikai stabilitás, ha Mario Draghit választják Sergio Mattarella elnök utódjának

A kormány összeomlását eredményezheti Mario Draghi olasz államfővé választása. A parlament január végén dönt Sergio Mattarella utódjáról, és bár elemzők szerint a verseny nagy esélyese a jelenlegi miniszterelnök, kétséges, hogy sikerül-e olyan kormányfőt találni, aki képes egyben tartani a koalíciót.

Európa jövője a tét
Mattarella búcsúzik, a következő államfőt nem egyszerű kiválasztani
Fotó: AFP/Lewis Joly

Az olasz parlament január 24-én ül össze, hogy megkezdje a szavazást Sergio Mattarella államfő utódjáról – jelentette be Roberto Fico, az olasz képviselőház elnöke. Az ország húsz régiójából érkező több mint ezer törvényhozó és regionális képviselő titkos szavazással választja meg az elnököt. A folyamat napokig is elhúzódhat, az elnököt kétharmados többséggel választják, a harmadik forduló után már egyszerű többség is elég egy jelölt győzelméhez.

A lehetséges elnökjelöltek között emlegetik Mario Draghi kormányfőt, aki évzáró sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: megteremtettük a munka folytatásának feltételeit, függetlenül a miniszterelnök személyétől. A brüsszeli Politico című lap szerdai hírlevelében kiemelte, Draghi tavaly úgy vette át a kormány vezetését, hogy előtte évekig politikai és gazdasági zűrzavar uralkodott az országban, amelyet sikerült stabilizálnia. Leváltása a miniszterelnöki posztról viszont ismét veszélybe sodorhatja az ország és ezzel együtt Európa stabilitását.

Draghi elnökként egyébként továbbra is képes lenne alakítani a politikát, az államfők bár nagyrészt ceremoniális szerepet töltenek be Olaszországban, kormányfőt és minisztereket jelölhetnek, valamint beleszólhatnak a holtpontra jutott vitákba. A kormányfő utódjának megtalálása viszont nem lenne egyszerű feladat, tekintve hogy Draghinak sikerült olyan szilárd többséget szereznie, amelyet az elmúlt évek tapasztalatai alapján nehéz lesz bárkinek megismételnie. Fennáll tehát az előre hozott választás veszélye is.

Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy a parlamenti többséggel bíró jobboldali és jobbközép pártok eddigi nyilatkozataik alapján Silvio Berlusconi volt kormányfő elnökjelöltségét támogatnák.

Kapcsolódó írásaink