Külföld

Zöld lámpa a droghasználóknak Londonban

Sadiq Khan nem büntetne

London munkáspárti polgármestere Sadiq Khan bejelentette, hogy a brit fővárosban elkezdik bizonyos kábítószerek dekriminalizálását.

A marihuána vagy az erősebb amfetamin szerek használóinak ezután nem kell aggódniuk azért, hogy a rendőrség letartóztatja őket. A kezdeményezés nem is annyira a narkotikumok fogyasztásának visszaesését reméli az új szabályoktól, hanem a fiatal, főleg fekete etnikumú fogyasztók számát akarja redukálni a büntetőrendszeren belül.

Az intézkedés egyik támogatója, David Lammy szocialista képviselő korábban úgy érvelt a kábítószerek tolerálása mellett, hogy ez a faji igazságtalanság-ellenes küzdelem egyik fontos lépése lenne. Ennek bírálói ellenben rámutatnak arra, hogy a 2021-es év újra tragikus rekordot döntött a londoni tinédzsergyilkosságok számában, amelynek egyik fő hajtómotorja a kábítószer fogyasztás és kereskedelem volt. Ha Sadiq Khan tervei zöld jelzést kapnak, a rendőrség már e hónap végétől tétlenül szemlélheti a kábítószer fogyasztást London utcáin.

Kapcsolódó írásaink

Bezár Németország a britek előtt

ĀKéthetes karanténkötelezettség vonatkozik az országba visszaérkezőkre, beoltottakra és gyógyultakra is, amely negatív koronavírusteszttel lerövidíthető