Külföld

Támogatja Steinmeier újraválasztását a kormány

Kizárnák Maaßent a CDU-ból

A német kormánykoalíció mindhárom pártja, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP is támogatja Frank-Walter Steinmeier német elnök újbóli megválasztását.

A liberálisok már korábban támogatásukról biztosították a szociáldemokrata elnököt, kedden pedig a Zöldek is beálltak mögé. „Steinmeier nagyon jó és széles körben tisztelt szövetségi elnök, aki első mandátuma idején nagy szolgálatot tett országunknak” – indokolta meg döntését a párt. A szövetségi gyűlés február 13-án választja meg a német államfőt öt évre.

A kormánykoalíció pártjai abszolút többséggel rendelkeznek, így elvileg semmi akadálya Steinmeier újraválasztásának. Hans-Georg Maa­ßen kizárását sürgeti a Kereszténydemokrata Unióból (CDU) Schleswig-Holstein tartomány oktatási minisztere, Karin Prien. A CDU-s politikus szerint az Alkotmányédelmi Hivatal volt vezetője eltávolodott a párt alapértékeitől. Prien azt nehezményezi, hogy Maaßen a múlt héten egy olyan videót osztott meg, amely a koronavírus elleni védőoltás tilalmát szorgalmazza, és a kivégzésekhez hasonlítja a gyermekek beoltását.

Kapcsolódó írásaink