Külföld

Erősödik a migrációs nyomás Európán

Egyre több a külföldi állampolgár az olasz börtönökben, a La Manche csatornán rekordszámú bevándorló kelt át tavaly

A hivatalos adatok szerint rekordszámú, összesen 28 395 illegális bevándorló érkezett tavaly a brit partokra a La Manche csatornán keresztül, csaknem háromszor annyi, mint két évvel ezelőtt.

Erősödik a migrációs nyomás Európán
A múlt évben is folyamatosan érkeztek a migránsok az olasz partokra
Fotó: AFP/Giovanni Isolino

A PA brit hírügynökség értesülése szerint hónapokra bontva novemberben érkeztek a legtöbben, az elmúlt év utolsó előtti hónapjában 6869 menedékkérő ért partot. A Franciaország és az Egyesült Királyság közötti csatornán erősödő migráció megterheli a két ország viszonyát. Mindkét fél úgy véli, a másik állam felelőssége a bevándorlás visszaszorítása. A brit kormány a fejleményekre való tekintettel tavaly benyújtott egy törvényjavaslatot, amely hatékonyabbá teszi az embercsempészek elleni küzdelmet, valamint felgyorsíthatja az elutasított menedékkérők kitoloncolását.

A spanyol Caminando Fronteras segélyszervezet adatai szerint a tavalyi évben több mint 4400 migráns vesztette életét a tengeren, miközben hajóval próbált a spanyol partokra eljutni. Jelentős többségük, több mint négyezer ember az Atlanti-óceánon keresztül igyekezett a Kanári-szigetekre. Az adatok megduplázódtak 2020-hoz képest, amikor 2170 bevándorló halt meg a tengeren.

Az olaszországi börtönökben fogvatartottak 32 százaléka, csaknem egyharmada külföldi – derült ki az Il Giornale című olasz lap összeállításából. Szám szerint ez csaknem 17 ezer nem olasz állampolgárságú rabot jelent, akiknek a jelentős része illegálisan jutott be az országba. A cikk szerint a külföldi foglyok aránya régiónként eltérő, egyes börtönökben a 78 százalékot is eléri a nem olasz állampolgársággal rendelkező elítéltek aránya.

A lapnak nyilatkozó Nicola Molteni belügyminiszter-helyettes azt mondta, a bűncselekmények nagy részét migránsok követik el, ennek fényében pedig nem túl jó hír, hogy egyre növekszik az illegális bevándorlás. A külföldiek általában kábítószer-kereskedelemmel, prostitúcióval és okmányok hamisításával hozhatók összefüggésbe, de előfordul, hogy gyilkosságért ítélnek el külföldieket Olaszországban.

Kapcsolódó írásaink