Külföld

Újra csúcson a svéd lövöldözések száma

Nem csitul a bandaháború a nyílt társadalom mintaországában

Az elmúlt évben is csúcson volt a svédországi bandaháborúk áldozatainak száma, a migránsnegyedekben szinte naponta történik lövöldözés. A kormány továbbra is tagadja az összefüggést a romló biztonsági helyzet és elhibázott bevándorlási politika közt.

Újra csúcson a svéd lövöldözések száma
A rendőrök minden eszközt bevetnek a szervezett migránsbandák megfékezésére, de megnehezíti a dolgukat a liberális politikusok struccpolitikája
Fotó: AFP/Bjorn Larsson Rosvall

A svéd baloldali kormány ígéretei ellenére, amelyekben a szervezett bűnözés elleni harcot hangoztatták, az országban elkövetett halálos lövöldözések száma 2021-ben is elérte az előző évben tapasztalt rekordszámot. Tavaly a migránsok által vívott bandaháborúk következtében 47 embert lőttek le Svédországban. Átlagban naponta körülbelül egy lövöldözés történik a svéd nagyvárosok utcáin, minden harmadik nap valaki lőtt sebet kap, hetente valaki életét veszti. Ez a szám nem tartalmazza a nem szervezett bűnözés keretein beül elkövetett fegyveres bűntényeket.

A katasztrofális statisztikák már vagy egy évtizede stabilan tartják magukat, és ezeket sokan a svéd kormány elhibázott bevándorlási politikájának számlájára írják. Nem véletlen tehát, hogy az incidensek szinte kizárólag a „sebezhető körzeteknek” keresztelt migráns gettókban történnek, és úgy az elkövetők, mint az áldozatok bevándorló hátterű személyek. A rendőrségnek sikerült megfejteni a bűnözők közt használt kódolt kommunikációt, ami rekordnagyságú letartóztatáshoz vezetett, ennek köszönhetően viszont a bevándorló bandák vezetőinek letartóztatása egy olyan hatalmi vákuumot szült, amely megszaporította a fegyveres leszámolások számát.

A letartóztatott vagy megölt bűnözők helyettesítése tapasztalatok szerint nem fog akadályokba ütközni, hiszen a bevándorlók által egyre nagyobbra duzzasztott svéd külvárosi negyedekben a bandatagokra a fiatalok körében hősként tekintenek.

A bűnözők körül lengő pátoszt előszeretettel gerjeszti a svéd média is azzal, hogy élteti a graffiti vagy rapzene bevándorló hátterű alakjait, akik gyakran maguk is a bűnszövetkezetek tagjai. A fegyveres bevándorló bandák elleni küzdelmet nehezíti az is, hogy a párhuzamos társadalmakban élő közösségek tagjai sokszor nem működnek együtt a rendőrséggel a bűnözők kézrekerítésében. Ez részben magyarázható azzal, hogy félnek a bűnszervezetek bosszújától, másrészt viszont egyes tagjaik nem ismerik el a svéd állam autoritását, és úgy érzik, megbélyegezné őket a hatóságokkal való együttműködés.

Kapcsolódó írásaink