Külföld

Jelentősen nőtt az illegális bevándorlás a lengyel határon

Erősödő migrációs nyomás

A lengyel–fehérorosz határon jelentősen nőtt tavaly az illegális migráció, a határsértési kísérletek megszaporodásával együtt megugrott az őrzött befogadóközpontokban elhelyezett migránsok, valamint az embercsempészettel gyanúsítottak száma – számolt be a lengyel határőrség szóvivője hétfőn.

Anna Michalska varsói sajtókonferenciáján az MTI beszámolója szerint elmondta, tavaly összesen 39 714 határsértési kísérlet történt a lengyel–fehérorosz határszakaszon, míg 2020-ban mindössze 88 esetet regisztráltak. A lengyel határőrség 2800 migránst vett őrizetbe, míg előző évben 122 őrizetbevétel történt. A határhelyzet az őrzött befogadóközpontokban is éreztette hatását, ahol az év folyamán ötszázról mintegy kétezerötszázra kellett emelni a férőhelyek számát.

A szóvivő elmondása szerint az idei év első két napján 44 határátlépési kísérlet történt, a migránsok ismét agresszívak voltak, és támogatták őket a fehérorosz egyenruhások is. Litvánia egyébként a hétvégén egy Vilniusból induló repülőgéppel hazaküldött 98 iraki állampolgárt, aki Fehéroroszországból érkezett illegálisan az országba. A litván belügyminisztérium közlése szerint az irakiak önként tértek haza. Olaszországban is nőtt a migrációs nyomás a tavalyi évhez képest, a belügyi tárca közlése szerint tavaly összesen 67 040 illegális bevándorló érkezett az olasz partokra, számuk 2020-ban 35 154 volt.

Kapcsolódó írásaink