Külföld

Fogy az amerikaiak türelme

Húszéves csúcson azok aránya, akik erőszakkal is fellépnének a kormány ellen az Egyesült Államokban

Az amerikaiak harmada kész lenne arra, hogy erőszakot alkalmazzon a kormány ellen – derül a Washington Post és a Maryland Egyetem kutatásából.

Fogy az amerikaiak türelme
Közeledik a Capitolium elleni támadás első évfordulója
Fotó: AFP/Chris Juhn

Az adatok szerint 34 százaléka a megkérdezetteknek igazoltnak gondolná a kormány elleni erőszakot adott esetben, ez a legmagasabb arány két évtized óta. Leginkább akkor tartanának igazságosnak egy kormányellenes erőszakos fellépést, ha az korlátozná az emberek jogait, illetve, ha az Egyesült Államokat az fenyegetné, hogy diktatúrává válik. A válaszadók 54 százaléka szerint van miért büszkének lenni az amerikai demokráciára, ugyanakkor 46 százalékuk szerint nincs abban semmi dicsekvésre méltó.

Egy másik kutatás, amelyet az ABC News, és az Ipsos közvéleménykutató készített, azt mutatta, hogy az amerikaiak nagy része, 72 százaléka szerint veszélyt jelentettek a Capitoliumnál történt tavaly január 6-i események a demokráciára. Ugyanakkor jelentős különbségek mutatkoznak pártpreferencia szerint, ugyanis a demokraták 96 százaléka értett egyet a fenti állítással, miközben a republikánusoknak csak 52 százaléka, emellett pedig 45 százalékuk szerint a Capitoliumnál tüntetők a demokráciát védték. Továbbá a republikánus szavazók 71 százaléka egyetértett abban Donald Trumppal, hogy csalással győzték le, a demokraták 96 százaléka szerint viszont a választás eredménye legitim volt.

A Capitolium ostromának első évfordulóján, csütörtökön beszédet fog mondani Donald Trump és Joe Biden is. Trump már korábban elmondta, hogy sajtótájékoztatót fog tartani az események évfordulóján a floridai Mar-a-Lagóban található rezidenciáján.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője Trump bejelentésére válaszul még decemberben egy sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy nagy valószínűséggel Joe Biden is beszédet fog tartani január 6-án.

A Capitoliumot 2021 január 6-án ostromolták meg Joe Biden győzelme ellen tüntetők. Az összecsapásban négy ember halt meg.

Kapcsolódó írásaink

Biden ismét védelmébe vette Ukrajnát

ĀMíg a magyar kormány engedélyezte a földgáztranzitot az ukránok irányába, addig Kijev új törvényekkel akadályozná a kárpátaljai magyarok érvényesülését a közigazgatásban