Külföld

Biden ismét védelmébe vette Ukrajnát

Míg a magyar kormány engedélyezte a földgáztranzitot az ukránok irányába, addig Kijev új törvényekkel akadályozná a kárpátaljai magyarok érvényesülését a közigazgatásban

Válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai elnök, amennyiben az orosz hadsereg megsérti Ukrajna szuverenitását. Joe Biden vasárnap éjjel egyeztetett az ukrán elnökkel, a megbeszélés során az európai béke megőrzésén volt a hangsúly.

Biden ismét védelmébe vette Ukrajnát
Volodimir Zelenszkij Joe Bidenben látja országa védelmezőjét
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Az Egyesült Államok határozott választ fog adni, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát – közölte Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel vasárnap éjjel folytatott telefonbeszélgetésén. A Fehér Ház közleménye szerint Biden kiemelte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei elkötelezettek azon elv mellett, amely szerint partnereikről azok bevonása nélkül semmiben nem egyeznek meg másokkal. Megerősítette, hogy országa támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Zelenszkij a Twitteren azt írta, megvitatták azokat a közös intézkedéseket, amelyeket az európai béke megőrzése és a további eszkaláció elkerülése érdekében tesznek.

Biden a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonos megbeszélést, amelyben az amerikai elnök arra figyelmeztette orosz kollégáját, hogy az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja Oroszországot, ha Moszkva további katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben. A felek igyekeznek párbeszéd útján megoldani a konfliktust, a tervek szerint január 10-én kezdődnek tárgyalások Washington és Moszkva között az ügyben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap telefonkonferencia keretében tájékoztatta a négy visegrádi, a három balti, a román és a bolgár külügyminisztereket Putyin és Biden egyeztetéséről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon azt írta, nekünk magyaroknak az mindig jobb, ha az amerikaiak és az oroszok közvetlenül beszélnek egymással.

Kiemelte, felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy amíg mi a napokban újraindítjuk a földgáztranzitot Ukrajna irányába, addig az ukrán elnök egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely ellehetetlenítené hivatal betöltését a kárpátaljai magyar vezetők számára az ukrán közigazgatásban. Ha ez a jogszabály életbe lép, az súlyosan korlátozni fogja hazánk lehetőségeit Ukrajna támogatásának tekintetében – tette hozzá.

Olaf Scholz német kancellár számára prioritást jelentenek a Moszkvával fennálló kapcsolat javítására tett erőfeszítések, ezért személyes ellenőrzése alá veszi az ügyet – értesült a Bild. A német lap szerint már hetek óta zajlik egy januári Scholz–Putyin-találkozó előkészítése.

Kapcsolódó írásaink

Fogy az amerikaiak türelme

ĀHúszéves csúcson azok aránya, akik erőszakkal is fellépnének a kormány ellen az Egyesült Államokban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom