Külföld

Átvette az EU Tanácsának soros elnökségét Franciaország

Prioritás a határvédelem

Január elsejétől fél évre Franciaország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Szlovéniától. A francia prioritások között szerepel a koronavírus-járvány kezelése, a szociális Európa erősítése, a klímacélok és a gazdasági fejlődés összehangolása, az erős határvédelem kialakítása és a schengeni övezet reformja.

A január 1-jétől június 30-ig tartó elnökségnek az Újraindítás, erő és összetartozás (Relance, Puissance, Appartenance) jelmondattal meghirdetett céljai között szerepel az európai stratégiai szuverenitás meghatározása azért, hogy Európa megerősödjék és önállóvá váljék a világban, továbbá egy a határait ellenőrizni képes egységes és demokratikusabb Európai Unió létrehozása.

A francia elnökség szerint olyan Európára van szükség, amely meg tudja védeni saját értékeit és érdekeit, valamint képes ellenőrizni a határait oly módon, hogy elkerülje az emberi tragédiákat a tengereken és a szárazföldi határokon. Ehhez Párizs a schengeni térség reformját mozdítaná elő új határvédelmi mechanizmusokkal, továbbá megerősítené Európát, hogy megfelelően tudjon válaszolni a legnagyobb gazdasági, oktatási, és katonai kihívásokra is.

Kapcsolódó írásaink