Külföld

Fokvárosban végső búcsút vesznek Desmond Tutu érsektől

A fokvárosi Szent György-székesegyházba szállították csütörtök reggel a vasárnap 90 éves korában elhunyt Nobel-békedíjas Desmond Tutu fokvárosi anglikán érsek, az apartheid-ellenes küzdelem egyik vezéralakja holttestét, ahol felravatalozzák, és tisztelői két napon át végső búcsút vehetnek tőle a szombati temetés előtt.

Fokvárosban végső búcsút vesznek Desmond Tutu érsektől
A fokvárosi Szent György-székesegyházba szállították csütörtök reggel a vasárnap 90 éves korában elhunyt Nobel-békedíjas Desmond Tutu fokvárosi anglikán érseket
Fotó: AFP/Phill Magakoe

 Az egyszerű fenyőfa koporsót a családtagok fogadták a főbejáratnál, majd hat lelkész vitte be a székesegyházba. Tutu azt kérte, hogy a legolcsóbb koporsóban búcsúztassák el, és ne rendezzenek számára költséges gyászszertartást. Holttestét elhamvasztják, és a szószék mögött helyezik el, ahonnan gyakran emelt szót a faji megkülönböztetés ellen.

A gyászmisét és temetést szombaton tartják, a búcsúbeszédet Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök mondja el. Tutu lelki üdvéért Johannesburgban és Pretoriában is szentmisét mutatnak be csütörtökön.

Desmond Tutu 1984-ben kapta meg a Nobel-békedíjat a faji megkülönböztetésen alapuló fehér kisebbségi uralom ellen folytatott erőszakmentes küzdelme elismeréséül. Egy évtizeddel később tanúja lett a fajüldöző rendszer bukásának, és elnöke az Igazság és Kiengesztelődés Bizottságának, amely az apartheid-rendszer idején elkövetett atrocitások feltárásával foglalkozott.

Kövér László táviratban fejezte ki részvétét Desmond Tutu halála miatt

Kövér László, az Országgyűlés elnöke táviratban fejezte ki részvétét Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezető halála miatt a Dél-Afrikai Köztársaság parlamentje két háza elnökeinek csütörtökön.

A Nosiviwe Mapisa-Nqakula nemzetgyűlési elnöknek, valamint azonos szöveggel Amos Masondónak, a Nemzeti Tartományi Tanács elnökének megküldött levélben Kövér László úgy fogalmazott: Desmond Tutu érsek inspirációt jelentett az egész világ számára.

Halálával a Dél-Afrikai Köztársaság kiemelkedő embert veszített el, aki kulcsszerepet játszott a dél-afrikai nemzet felszabadításában, az igazságosság és egyenlőség előmozdításában - emelte ki. Hozzátette: Desmond Tutu egész életét annak szentelte, hogy kivezesse Dél-Afrikát az elnyomásból, új reményt adva a jövő nemzedékeinek.

„Munkássága mindannyiunk számára szolgáljon inspirációként” - írta Kövér László, a magyar Országgyűlés nevében mély együttérzését kifejezve a Dél-Afrikai Köztársaság népének, és osztozva gyászukban.

Kapcsolódó írásaink