Külföld

Elindult az európai reneszánsz

A hagyományok, a családok és a kereszténység védelme áll a formálódó együttműködés fókuszában

Új együttműködési lehetőségek nyíltak meg a Fidesz előtt az Európai Néppártból való kilépése óta. Folynak az egyeztetések egy új pártcsalád létrehozásáról.

Elindult az európai reneszánsz
Morawiecki, Orbán és Salvini Budapesten hirdette meg a szövetséget
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Alapvető változás történtek a Fidesz életében az idén: véget ért az Európai Néppárt (EPP) és a nagyobbik magyar kormánypárt közti többéves huzavona, és magasabb fokozatra kapcsolt a szövetségépítés azokkal a jobboldali, konzervatív európai pártokkal, amelyek nézeteikben közelebb állnak a Fideszhez.

A 2021. márciusi kilépéshez egy több hónapig tartó, egyre méltatlanabb helyzet vezetett. Az előző év végén az EPP európai parlamenti frakciójának liberálisabb szárnyához tartozó képviselők kezdeményezték Deutsch Tamás Fidesz-delegációvezető kizárását, amiért a Gestapo és az ÁVO érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető megjegyzéseit a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. A magyar képviselő több levélben is bocsánatot kért Webertől, de az őt bíráló képviselők nem tágítottak: végül Deutschot nem zárták ki, csak felfüggesztették, azaz nem gyakorolhatta a frakciótagságból fakadó jogait.

Ezután elindult az a folyamat, amely közvetlenül vezetett a kilépéshez. Mások mellett a Fidesz és Orbán Viktor régi kritikusának számító osztrák Othmar Karas nyomására napirendre vetették a frakcióban azt a szabálymódosítást, amely egyebek mellett lehetővé tette, hogy egész nemzeti delegációkat kizárjanak. Orbán már a kérdéses márciusi ülés előtt egyértelműsítette Webernek: ha megszavazzák a módosítást, a fideszesek kilépnek a képviselőcsoportból.

„A belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit” – fogalmazott a módosítási javaslattal kapcsolatban. Orbán emlékeztetett, többször is javasolta az EPP vezetőségének, hogy térjenek vissza kereszténydemokrata örökségükhöz, induljon a pártban belső egyeztetés, valamint azt is felvetette, hogy az európai parlamenti képviselőcsoport szintjén alakítsanak ki új típusú együttműködést. Weber ígéretei azonban csak ígéretek maradtak, a felvetésre pedig nem reagált.

Miután a néppárti frakció megszavazta a módosítást, a Fidesz előbb a képviselőcsoportból, két héttel később pedig a pártcsaládból is kilépett.

Ahogyan az rövidesen kiderült, a Néppárton kívül is van élet, nem is akármilyen. Április elején Orbán Viktor Budapesten tárgyalt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel és Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, a Liga elnökével. A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád meghatározó ereje, a Liga pedig az Identitás és Demokrácia (ID) egyik vezető pártja. A három vezető szorosabb együttműködést, új, demokratikus jobboldali szövetség létrehozását hirdette meg, amit „európai reneszánsznak” is neveztek.

A következő jelentős lépésre júliusban került sor, amikor tizenhat európai párt közös állásfoglalást írt alá arról, milyen elképzeléseik vannak Európa jövőjéről. Az aláírók közt a Fidesz mellett megtalálható az ECR és az ID számos pártja, így a francia Nemzeti Tömörülés (RN), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az Olasz Testvérek (FdI) vagy a spanyol VOX. „Ez a deklaráció az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről” – fogalmazott Orbán Viktor, amikor bejelentette, hogy a Fidesz is támogatja a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski által kezdeményezett felhívást.

Október végén Orbán Viktor először fogadta Marine Le Pent, az RN elnökét és államfőjelöltjét. December elején pedig a Varsói Csúcstalálkozón részt vevő tizenhárom párt – köztük a Fidesz, az RN, a PiS és a VOX – megállapodott arról, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést.

A formálódó jobboldali szövetség pártjai tehát egyelőre koordinálni fognak a fontos európai parlamenti szavazásoknál és rendszeresen konzultálnak egymással. Ami az intézményesülést illeti, még vannak megválaszolandó kérdések és elsimítandó érdekellentétek. A Fidesznek nincs oka sietségre, a független létnek a technikai nehézségek mellett politikai előnyei is vannak.

Kapcsolódó írásaink

A szerb is európai nép

ĀAz unió számára a nemzetállamok túlélése nem prioritás, ezért csak a bevándorlás tüneteit kezelik – mondta lapunknak Deli Andor