Külföld

Idén rekordszámú migráns érkezett Lampedusára

Ciprus megtelt

Azonnali segítséget kért Ciprus az Európai Unió tagállamaitól a migránsok elhelyezéséhez, mivel a szigetország regisztrációs központjai túlzsúfoltak.

Nikosz Núrisz belügyminiszter az állami rádióban elmondta, csak októberben és novemberben négyezer, az év eleje óta összesen tizenkétezer migráns érkezett az országba, többségük a sziget török fennhatóság alatt álló, északi részéből. Núrisz arra kérte az uniós országokat, hogy vegyenek át migránsokat Ciprusról. Az olaszországi Lampedusa szigetére az utóbbi évben rekordszámú, több mint harmincötezer migráns érkezett a szicíliai Agrigento prefektusának közlése szerint.

Tavaly ennél jóval kevesebb, de csaknem húszezer illegális bevándorló érkezett a szigetre. Tegnap a szicíliai Augustában kapott kikötési engedélyt az Orvosok határok nélkül nevű szervezet hajója 558 illegális bevándorlóval a fedélzeten. Csökkent viszont a Fehéroroszország irányából a lengyel határon keresztül Németországba érkező illegális migránsok száma. A német rendőrség közlése szerint decemberben eddig 470 határátlépési kísérletet regisztráltak, míg novemberben 2849 migráns érkezett. Idén a lengyel–német határt összesen 11 162-en próbálták meg illegálisan átlépni.

Kapcsolódó írásaink