Külföld

Egyre több migráns érkezik Európába

A holland lakosság negyede bevándorló hátterű, és anyagilag kedvezőtlenebb a helyzete

Németországban idén szeptember végéig 33 százalékkal nőtt a beadott menedékkérelmek száma a múlt év azonos időszakához képest, a bevándorlók többsége Afganisztánból és Szíriából érkezett. Az unióban összesen több mint 355 ezren folyamodtak nemzetközi védelemért.

Továbbra is Németország az Euró­pába irányuló migráció fő célpontja – közölte a német Funke médiacsoport. Az EU-ban az év első kilenc hónapjában összesen 355 955 menedékkérelmet nyújtottak be első alkalommal, amely adat 15 százalékos emelkedés a múlt év azonos időszakához képest. Németországban viszont január eleje és szeptember vége között a kérelmezők száma 33 százalékkal nőtt a 2020-as adatokhoz képest, összesen 100 240-en folyamodtak nemzetközi védelemért.

Az unióban beadott összes menedékkérelem 28,4 százaléka a német hatóságokhoz érkezett. Franciaország a bevándorlók második legfőbb európai célországa, ide 73 255 fő, az összes kérelmező húsz százaléka érkezett, míg Spanyolországban 39 755-en, Olaszországban pedig 28 645-en folyamodtak nemzetközi védelemért. A legkevesebb menedékkérelmet, összesen harmincat a magyar hatóságoknak adták be idén szeptember végéig.

Az Eurostat adatai alapján a legtöbb bevándorló Afganisztánból és Szíriából érkezett. Főként a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásoknak köszönhetően tavaly csökkent az Európába irányuló migráció. Az afganisztáni tálib hatalomátvételnek és a balti államok, valamint Fehéroroszország határán kialakult menekültválságnak köszönhetően viszont idén ismét jelentősen nőtt a migránsok száma.

A holland pénzügyi piacokért felelős hatóság friss jelentése szerint a migrációs hátterű hollandiai lakosok anyagilag kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint a generációk óta az országban élő állampolgárok. A hátrányos anyagi helyzet okai az alacsonyabb iskolai végzettség, valamint az, hogy az első generációs bevándorlók nagy része idősebb életkorában érkezett Hollandiába, emiatt nem kap teljes állami nyugdíjat. A jelentés szerint a holland lakosság mintegy negyede etnikailag sokszínű, és ez az arány 2050-re várhatóan 36 százalékra fog nőni.

Az elmúlt napokban több migránscsónak is bajba került a Földközi-tengeren. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint idén eddig körülbelül ezerötszáz migráns halt meg a Líbiából kiinduló migrációs útvonalon, és több mint harmincezer, Európa felé tartó bevándorlót mentettek meg a térségben.

Kapcsolódó írásaink