Külföld

Fenyegetést jelentenek a szabaduló terroristák

A német államnak meg kell védenie állampolgárait „az időzített bombáktól” – mondta a szélsőségesekre utalva a kereszténydemokraták egyik szóvivője

Az eddigieknél több szélsőséges szabadulhat a németországi börtönökből, a pontos számot központi adatbázis híján nem tudni, ez pedig megnehezíti a terrorveszély pontos felmérését. A kereszténydemokraták szerint az államnak minél előbb intézkednie kell, hogy megvédje a lakosságot.

Fenyegetést jelentenek a szabaduló terroristák
A berlini merénylet áldozataira emlékeznek. Nem szűnik a terrorveszély
Fotó: AFP/Hannibal Hanschke

Azonnali cselekvést sürget a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetség a németországi börtönökből hamarosan szabaduló iszlamista terroristákkal szemben. Alexander Throm, a CDU/CSU parlamenti képviselőcsoportjának belpolitikai szóvivője a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapnak azt mondta, a szövetségi és a tartományi kormányoknak minél hamarabb intézkedéseket kell hoznia az üggyel kapcsolatban, mielőtt veszélybe kerülne a lakosság. Throm szerint az államnak meg kell védenie az embereket az „időzített bombáktól”.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke, Thomas Haldenwang a múlt hétvégén figyelmeztetett arra, hogy jövőre az eddigieknél jelentősen több elítélt szélsőséges szabadulhat a német börtönökből. A FAZ hozzátette ugyanakkor, hogy az alkotmányvédelmi hivatal állítólag nem tud információval szolgálni arra vonatkozóan, hogy hány radikális elítélt van és hányat fognak szabadon engedni. A szövetségi bűnügyi hivatal adatai szerint országszerte csaknem ötszázötven olyan szélsőséges van, aki veszélyt jelenthet a társadalomra, közülük hozzávetőleg százan vannak börtönben.

A tartományok igazságügyi minisztériumainak adataira hivatkozva viszont a német lap hozzátette, hogy a valós szám ennél sokkal magasabb lehet, ugyanis csak Bajorországban 71 iszlamista terroristának minősített elítélt van. Alexander Throm szerint sürgősen létre kell hozni egy országos szintű adatbázist, és meg kell szüntetni a rendőrség és az igazságszolgáltatás közti információáramlás akadályait.

Peter Neumann, a londoni King’s College biztonságpolitikai szakértője a FAZ-nak nyilatkozva elmondta, megnehezíti a németországi terrorhelyzet felmérését, hogy nincsenek szövetségi szinten összesített adatok a kérdésben, valamint az is, hogy a terroristák szabadulása után nincs egy egységes, átfogó eljárás az érintettek további megfigyelésére. „Attól tartok, valaminek először történnie kell, hogy az ilyen jellegű intézkedéseket végrehajtsák” – fogalmazott.

Merz elutasítja az AfD-vel való együttműködést

Kristálytiszta üzenetet kaptak a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) regionális szövetségei: amennyiben együttműködnek a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párttal, másnap elindul a kizárásukra irányuló eljárás – fogalmazott Friedrich Merz, az ellenzékbe került CDU leendő elnöke a Der Spiegel című lapnak adott interjúban.

A politikus figyelmeztette párttársait, hogy ne álmodozzanak a CDU népszerűségének túl gyors emelkedésétől. Beszélt arról is, hogy örömmel venné, ha az előző kancellár és volt pártelnök, Angela Merkel is segítené a kereszténydemokratákat a jövőben. Friedrich Merz egyébként elmondása szerint mind a négy elődjével jó kapcsolatot szeretne kialakítani. „A közelmúltban a belső légkör bonyolulttá vált, ezen javítani akarok” – tette hozzá a politikus.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink