Külföld

A brit rendőrség durván megbélyegzi a véleményüket kifejtő polgárokat

Veszélyben a szólásszabadság

A brit belügyminiszter, Priti Patel egy a héten hozott bírósági ítéletre reagálva úgy nyilatkozott, a rendőrségnek bűntényekkel kellene foglalkoznia, nem pedig sérelmekkel.

A brit rendőrség ugyanis az elmúlt években a főleg a közösségi média kommentjeiben előforduló politikailag inkorrekt megjegyzéseket kezdte az ezeket megírók személyes aktáiba bejegyezni, mint „bűnténynek nem minősülő gyűlöletincidenseket”. A brit bíróság a héten egy transzszexuális-ellenes közösségimédia-bejegyzés kapcsán ítélkezett úgy, hogy az ilyen rendőrségi eljárás az érintetettek ellen megsérti azok szólásszabadsághoz való jogát.

A belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy a rendőrségi eljárásokat e tekintetben kormánya megváltoztatja, mivel az ilyen megbélyegzésnek negatív hatása van a demokratikus társadalmi vitára. Priti Patel kijelentette, támogatja a kisebbségek elleni, gyűlöletből eredő bűncselekmények kivizsgálását, de ezeket oly módon kell elvégezni, hogy a polgárok szólásszabadságot érintő alapvető jogai ne sérüljenek. Jelenleg megközelítőleg 120 ezer  bűnténynek nem minősülő gyűlöletincidens bejegyzést tartanak számon különböző személyek ellen.

Kapcsolódó írásaink