Külföld

A tálibokra bíznák a terror elleni harcot

Az Iszlám Állam szervezet megerősödése fenyeget Afganisztánban

Az elmúlt hetekben a világ minden tájáról érkeztek képviselők a katari fővárosba, Dohába, hogy tárgyalásokat folytassanak az Afganisztánt uraló tálibokkal. Egyesek egyenesen az afgán fővárosba, Kabulba repültek. Bár hivatalosan a tálibokat még mindig terrorszervezetnek minősítik, néhány hónappal az augusztusi afganisztáni hatalomátvétel óta mégis sokan hajlandóak tárgyalni a radikálisokkal.

A tálibokra bíznák a terror elleni harcot
A dzsihadisták egyre több merényletet követnek el az ázsiai országban
Fotó: AFP/Mustafa Melih Ahishali

A Die Welt című német lap tegnapi összeállítása szerint a kapcsolatfelvételt hivatalosan a romló afganisztáni humanitárius helyzettel indokolják. Van azonban egy másik ok, amiért sok ország hajlandó egyeztetni a tálibokkal, ez pedig az iszlám terror okozta aggodalom. Afganisztán ugyanis nem csak a tálibok birodalma, az Iszlám Állam mellett számos más szélsőséges szervezet is aktív az országban, amely nemcsak a térséget, hanem Európát is veszélyezteti. A tálibok tárgyalópartnerei azt várják el, hogy Afganisztán új urai tartsák kordában ezeket a csoportokat.

Az Iszlám Állam szemében a tálibok nem számítanak elég radikálisnak. A dzsihadisták árulóknak tartják őket, mert 2020 februárjában aláírták azt az amerikai–tálib megállapodást, amely tartalmazta az amerikai csapatok békés kivonását, valamint azt, hogy Afganisztán nem lesz többé a nemzetközi terrorszervezetek bázisa. Guido Steinberg, a Konrad Adenauer Alapítvány európai iszlám terrorizmust vizsgáló friss tanulmányának szerzője a Die Weltnek azt mondta, az Iszlám Állam a tálibok szélsőséges szárnyából próbál tagokat toborozni, és egyre erősebbé válhat. Hozzátette, hogy minél mérsékeltebb képet mutatnak a tálibok, annál népszerűbbé válhatnak egyesek számára az iszlamista terroristák.

Amerikai sajtóértesülések szerint a helyi biztonsági szervek hírszerzési információkkal látják el a tálibokat, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni az Iszlám Állammal szemben. A Die Welt kiemelte: bármilyen hihetetlennek hangzik, most azoknak a táliboknak a közreműködését kérik a világ vezető államai, akiknek a lelkiismeretén civilek ezreinek halála szárad.

Kapcsolódó írásaink