Külföld

Vihar a lengyel médiatörvény elfogadása körül

A demokratikus egyensúly befolyásolása miatt aggódik a varsói kormány, az ellenzék viszont a sajtószabadságra hivatkozva engedné be az őket támogató külföldi tőkét

Heves reakciók követték a lengyel Szejm által a múlt héten megszavazott médiatörvény-tervezetet. Ellenzéki politikusok szerint megnyirbálja a sajtószabadságot, a kormánypártok viszont ezzel a lengyel demokratikus folyamatokba való külföldi beavatkozást próbálnák visszaszorítani.

Vihar a lengyel médiatörvény elfogadása körül
Andrzej Duda államfő előtt van a jogszabály, még nem tudni, hogy dönt
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

Tovább folyik a sajtó függetlenségéért folyó küzdelem Lengyelországban. A baloldali ellenzék értelmezésében ez a Mateusz Morawiecki kormánya által gyakorolt politikai nyomás miatt került veszélybe, konzervatív politikusok viszont inkább attól tartanak, hogy a külföldi sajtótermékekkel egyetemben Lengyelországban nem honos progresszív ideológiák is érkeznek. Ezek, vélemények szerint a külföldi pénzek által finanszírozott baloldali politikai lobbit folytató civil szervezetek példájára, eltorzítanák a lengyel közvélemény pártatlan információhoz való jogát.

A lengyel Szejm ennek mentén múlt pénteken elfogadta azt, a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló törvénymódosítást, amelyet szeptember elején az ellenzéki többségű szenátus egyszer elutasított. A törvénymódosítás értelmében a külföldi cégek csakis akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot. Ezt a megoldást többen a TVN24 nevű, amerikai tulajdonú, ellenzéki beállítottságú lengyel hírtelevízió ellen irányuló lépésként értelmezték. A csatorna tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, amely Európában csak egy Hollandiában található virtuális címen van bejegyezve.

A TVN Discovery Csoport a szavazás kapcsán úgy nyilatkozott, „a szabad média ellen elkövetett példátlan támadásnak” minősíti az új előírásokat. „A jogszabály Lengyelország legnagyobb és legfontosabb szövetségese ellen irányul, hiszen a lengyel biztonság és a lengyel gazdaság zömében az Egyesült Államokra támaszkodik” – írta a Discovery. A törvénytervezet jelenleg Andrzej Duda államfő jóváhagyására vár, aki egy korábbi megjegyzésében jelezte, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy megvétózza a jogszabályt.

Az egyetlen nagyobb sajtóterméket, amelyet ez a tervezet közvetlenül befolyásolna, az ellenzéki TVN-t többen az amerikai demokráciaexport eszközének tartják, amellyel – a hidegháborús időkből fennmaradt mentalitással – az Egyesült Államok külügyminisztériuma által nem támogatott kormányokat próbálják meggyengíteni. Ezt a gyanút erősíti Bix Aliu, az Egyesült Államok varsói diplomáciai missziója vezetőjének kijelentése is, miszerint „az Egyesült Államok rendkívül csalódott a médiatörvény elfogadása miatt”.

Erre reagálva Ryszard Legutko, a Jog és Igazságosság kormánypárt EP-képviselője megjegyezte, hogy az utolsó időszakban az amerikai nagykövetek viselkedése szovjet elődeikhez kezd hasonlítani. A képviselő leszögezte, nem elfogadható, hogy a lengyel belpolitikát más országok diktátuma szerint alakítsák.

Kapcsolódó írásaink