Külföld

Terrorizmus vagy brutális rendőrállam

A hat évvel ezelőtti véres párizsi támadások kapcsán folyó tárgyalás rámutatott a nyílt társadalom csapdájába került Franciaország súlyos dilemmáira

Egész Franciaország feszülten figyeli a 2015-ös terrorista támadások szervezői és végrehajtói ellen zajló pert. Egy tanúként meghallgatott biztonsági szakértő szerint az ilyen atrocitások bármikor, akár ma is megtörténhetnének az országban.

Terrorizmus vagy brutális rendőrállam
Patrick Calvar szerint nem szűnt meg a terrorfenyegetettség
Fotó: ICDS – International Centre fo

Folytatódott Párizsban a 2015. novemberi terrortámadásokat érin-tő bírósági eljárás, amely ahelyett, hogy kielégítő válaszokat hozott volna, inkább egyre több kérdést vetett fel a francia társadalom jövőjével kapcsolatban. A 130 halálos áldozatot követelő támadássorozat kapcsán kihallgatták Patrick Calvar rendőrtisztet, a francia belső terrorelhárítás volt főnökét is. Az áldozatokat képviselő ügyvéd azon kérdésére, hogy tapasztalatai szerint egy hasonló támadás megismétlődhetne-e ma is, a volt rendőrfőnök habozás nélkül úgy válaszolt: igen.

Kissé meglepő módon Calvar az egész problémakört a terrorelhárítás problémájának írta le, nem pedig évtizedek elhibázott politikai döntéseinek eredményeként. Némelyest optimista módon úgy fogalmazott, az ilyen terrortámadásokat ugyan vereségként kell elkönyvelnünk, de minden hiba megerősít bennünket, mert tanulhatunk azokból. Arról is beszélt, hogy a francia terrorelhárítás forrásai 2015 óta kétfelé osztódnak: egyrészt próbálják megakadályozni, hogy francia muszlimok tömegesen induljanak külföldre iszlamisták oldalán harcolni, másrészt pedig azon fáradoznak, hogy az onnan visszatérőket megfigyeljék.

Sokan azok közül, akik visszatérnek a külföldi csataterekről, kettős állampolgársággal rendelkeznek, és könnyen elvegyülnek a térségből érkező menekültek között, panaszolta Calvar. Abdelhamid Abaaoudnak, a támadások megszervezésével vádolt marokkóinak is volt belga útlevele. Annak ellenére, hogy Európa egyik legkeresettebb terroristája volt, sikerült a Közel-Keletről visszaszöknie Belgiumba, ahonnan a támadásokat később irányította.

A biztonsági szakértő szerint rendelkezésre állnak a technológiai eszközök, amivel elejét vehetnék az iszlamista radikálisok támadásainak, de ezeket csak az egész társadalom szabadságának radikális megnyirbálása árán lehetne alkalmazni. Calvar arra is kitért, hogy a terrorizmus jelensége a volt gyarmatosító országok velejárója.

A volt rendőrfőnök szavait látszik megerősíteni az a novemberben Nanterre városában megtörtént incidens is, amelynek során egy katolikus hívőkből álló menetre támadtak. A helyi pap által vezetett menetet egy muszlim tinédzserekből álló csoport megdobálta, majd szitkozódva fenyegették őket, többek között azt kiabálva: „a Koránra esküszöm, elvágom a torkodat”. Az incidens is azt mutatja, hogy a franciához hasonló nyílt társadalmakban a hasonló esetek csak a szabadságjogok és a demokratikus berendezkedés radikális megcsonkításával fékezhetők meg.

Kapcsolódó írásaink