Külföld

Friedrich Merz lesz a német CDU új elnöke

Az ellenzékbe került párt tagjainak jelentős többsége voksolt a konzervatív szárnyhoz tartozó politikusra

Egyértelműen Friedrich Merz pártelnöksége mellett foglalt állást a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagsága. A politikus, aki harmadszor indult a posztért, azt mondta, bátorítja az eredmény. A tagok döntését a párt januári kongresszusán a delegáltaknak is jóvá kell hagyniuk, ami szinte biztosra vehető.

Friedrich Merz lesz a német CDU új elnöke
A volt kancellár bizalmasát, Helge Braunt is legyőzte Friedrich Merz
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A szavazatok abszolút többségét megszerezve már az első körben egyértelmű győzelmet aratott a CDU elnöki posztjáért folyó versenyben Friedrich Merz. A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást elveszítő párt konzervatív szárnyához sorolt politikus harmadszor indult a posztért, ellenfelei Norbert Röttgen, a párt külpolitikai szakértője és Helge Braun korábbi kancelláriaminiszter voltak. Merz a szavazatok 62,1 százalékát, Röttgen a 25,8 százalékát, Braun a 12,1 százalékát gyűjtötte be.

Az eredményt péntek délután Berlinben hozták nyilvánosságra. A CDU eddigi elnöke, Armin Laschet az elveszített Bundestag-választás után mondott le, a párt vezetése ezt követően pedig úgy döntött, az eddigi gyakorlattól eltérően a párttagokra bízza a következő elnök személyének kiválasztását. A CDU körülbelül négyszázezer tagjából csaknem kétszázötvenezren adták le voksukat a csütörtök délutáni határidőig.

A győztes a Die Welt című lap szerint azt mondta, bátorítja az eredmény. Merz megköszönte a pártvezetés és csapata munkáját, valamint gratulált a másik két jelöltnek. Lenyűgözőnek nevezte, hogy a tagok kétharmada részt vett a szavazáson, emellett hangsúlyozta, hogy az ellenzékbe került pártnak küldetése van. Rámutatott egyúttal, hogy az eredmény nem jelent végleges döntést, azt a jövő január 21–22-én megrendezésre kerülő pártkongresszuson még meg kell erősíteniük a delegáltaknak. Szinte biztosra vehető azonban, hogy a küldöttek meg fogják erősíteni a tagok választását.

Markus Söder bajor kormányfő, a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Twitteren gratulált Merznek, hozzátéve, hogy a politikussal közösen szeretnék megerősíteni a jobbközép pártszövetséget.

Söder az Augsburger Allgemeine című lapnak adott interjúban kétségét fejezte ki, hogy pártja képes lesz abszolút többséget szerezni a következő, 2023-ban esedékes bajor tartományi választáson. Hozzátette, hosszú távon is a jelenlegi koalíciós társ Szabadválasztók pártjával (Freie Wähler) tudja elképzelni az együttműködést. Söder szerint a bajor társadalom az elmúlt húsz évben átalakult, sokszínűbbé vált, ráadásul egyre több párt található a politikai spektrumban.

Kapcsolódó írásaink