Külföld

Kockázatos német migrációs tervek

Elfogadták a szocdemek és a liberálisok a koalíciós szerződést

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson győztes német szociáldemokraták (SPD) szombaton rendkívüli kongresszuson fogadták el a Zöldekkel és a liberális FDP-vel kialkudott koalíciós szerződést. A 608 küldött 98,8 százaléka voksolt a megállapodás elfogadása mellett.

Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt kiemelte, hogy pártját, a Zöldeket és az FDP-t az különbözteti meg azoktól, akik a Bundestag ellenzéki padsoraiban ülnek, hogy jól látható terveik vannak, amelyeket véghez is akarnak vinni.

Az FDP tegnap fogadta el a koalíciós szerződést, a Zöldek várhatóan hétfőn jelentik be döntésüket, amely után a pártok holnap aláírhatják a koalíciós szerződést, és még a héten beiktathatják az új német kormánykoalíciót és az új kancellárt.

Óva intette a Berlin és Peking közötti konfrontációtól Kína berlini nagykövetsége Annalena Baer­bockot, a Zöldek társelnökét. A leendő külügyminiszter egy múlt heti lapinterjúban a Kínával szemben folytatott keményebb politika mellett foglalt állást. A nagykövetség közleményében azt írta, hogy falépítők helyett hídépítőkre van szükség a két ország között.

Fontosnak tartja a gendersemleges nyelv használatát a jogi szövegekben és a kormányzati dokumentumokban a leendő német családügyi miniszter, Anne Spiegel. A Zöldek politikusa az RND szerkesztőségi hálózatnak nyilat­kozva kiemelte, az országnak fel kell ismernie, hogy a családok sokszínűek, ugyanúgy alkothatják azonos nemű párok, mint egyedülálló szülők, de lehetnek hagyományos és nagycsaládok is.

A választások után ellenzékbe kerülő Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztjára harmadszor is pályázó Friedrich Merz-cel közölt interjút a Focus című német hetilap. A politikus bírálta a pártok színei alapján jelzőlámpa-koalí­ciónak nevezett szövetség migrációs terveit, kiemelve, hogy a Zöldek ellenőrizetlen és korlátlan bevándorlást szorgalmaznak Németországba. Kiemelte emellett, hogy az Európai Uniónak erős nemzetállamokon kell alapulnia.

Angela Merkel utolsó heti videóüzenetében arra szólította fel Németország lakóit, hogy vegyék komolyan a koronavírust, és oltassák be magukat. A leköszönő német kancellár egyúttal megköszönte az embereknek, hogy saját maguk, illetve polgártársaik védelmében betartják a járvány miatti óvintézkedéseket.

Kapcsolódó írásaink

Megoszthatja Európát az új német kormány

ĀElmélyülhetnek a törésvonalak az unióban az Olaf Scholz vezette leendő kabinet terveinek megvalósulásával, a CDU szerint a baloldali pártok javaslatai ösztönzik a migrációt